Ismét indul az adománygyűjtés

2013. november 11., hétfő

Tavaly tizenegy és fél milliót gyűjtöttek Kárpát-medencei református oktatási intézmények. A Magyar Református Egyház megduplázta az összeget és hat kárpátaljai, négy szlovákiai, négy erdélyi, öt királyhágómelléki, valamint három szerbiai óvodát és iskolát támogatott belőle. Idén ismét indul az adománygyűjtés.

A Magyar Református Egyház 2009-ben hozta létre a Kárpát-medencei Református Oktatási Alapot, hogy testvéri közösségvállalással segítse a nehezebb helyzetben lévő, nem az anyaország területén működő oktatási intézmények működését és fejlesztését. A Kárpát-medence református iskoláinak tanárai és diákjai 2010 óta minden év végén adománygyűjtést szerveznek, s a befolyt összeget a Magyar Református Egyház a saját költségvetéséből megduplázza.

Tavaly a Kárpát-medencei református iskolák összesen 11.527.909 forint adományt gyűjtöttek, ezt egészítette ki 11 millió forinttal a Magyar Református Egyház és 1.836.000 forint értékű adományával a Magyar Bibliatársulat.

Így összesen 24.363.909 forint állt rendelkezésre a pályázati célok támogatására. Új határon túli bölcsőde, óvoda vagy általános iskola indítására, illetve a működésük támogatására huszonhat pályázat érkezett, ebből a Generális Konvent elnöksége huszonkét pályázatot részesített támogatásban, összesen 20,8 millió forint értékben. 

Emellett 1718 újfordítású Bibliát vehettek át a határon túli kilencedikes diákok, valamint az újonnan református kézbe került magyarországi középiskolák kilencedikesei. Az alap négyszázezer forinttal támogatta a Kárpát-medencei református tanévnyitó megrendezését is. Öt intézmény kivételével a nyár folyamán a támogatást át is utalták.

Az adománygyűjtés ismét indul

Az Oktatási Alap idén is felhívással fordult a református oktatási intézmények vezetőihez, pedagógusaihoz, tanulóihoz és azok szüleihez, hogy támogassák ezt a kezdeményezést, így is munkálják közösen a Kárpát-medencei református egységet. Idén is három célt szolgál a gyűjtés: a végvárprogram Erdélyben, Kárpátalján, Felvidéken, Horvátországban és Szerbiában segít magyar református óvodák és általános iskolák indításában, míg a megmaradási program a kárpátaljai, felvidéki és a délvidéki református intézmények működését támogatja, melyek egyáltalán nem, vagy csak kis mértékben kapnak állami támogatást. A Bibliatársulattal együttműködve pedig minden Kárpát-medencei refis kilencedikest megajándékoznak egy újfordítású Bibliával.

Az adománygyűjtést az osztályfőnökök vezetésével a diákok végzik, annak javasolt időtartama egy hónap (lehetőleg a november-decemberi időszakban). Az Oktatási Alap segédanyagot is készített a gyűjtéshez. A központi összesítésre és lezárásra 2014. január 31-ig kerül sor. Az összegyűjtött adományokat a területileg illetékes püspöki hivatalba, Magyarországon a Zsinathoz kell elküldeni. A részletes tájékoztatót és az adománygyűjtéssel kapcsolatos anyagokat a kapcsolódó letöltések között (cikkünk mellett jobbra) találják.

reformatus.hu

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió