Ismét égnek a koptok házai Egyiptomban

2012. január 20., péntek

Egyiptom déli részén, a Rahmanija-Kebli nevű faluban keresztyénellenes muszlim akcióra került sor. A kopt közösségeket vélhetően meg akarják akadályozni abban, hogy részt vegyenek a választásokon.

Néhány arab és angol nyelvű hírügynökség gyorshírben jelentette, hogy Egyiptom déli részén, a Rahmanija-Kebli nevű faluban keresztyénellenes muszlim támadásra került sor. A kopt-ortodox egyházban vízkeresztet ünnepelnek, s a hívők csütörtök este templomba mentek. Ez alatt történt az akció, amit a választásokkal is összefüggésbe hoznak. Ismeretes, hogy az elmúlt évben Egyiptom és a világkeresztyénség legősibb egyházában, a csaknem  2000 éves Kopt Ortodox Egyházban több barbár támadás érte őket, közel kétszáz halottjuk és ezres nagyságrendben számlálható sebesültjük lett a muszlim támadások miatt. 

Az arab tavasz a koptoknak égető sivatagi pokol

A 2011-es esztendőben több brutális támadás érte a Márk evangélista által az első században alapított Kopt Ortodox Egyház templomait, hívőit, otthonaikat. A mintegy nyolc millió hívőt számláló egyiptomi koptokat már a 2011. év első napján merénylet érte Alexandriában. A robbantás huszonegy embert megölt, hetvenkilencet megsebesített. Március 4-ről 5-re virradólag a muszlimok felgyújtottak Soleban egy templomot. Május 7-én súlyos összecsapások voltak koptok és muszlimok között Imbababan. Tizenöt halott, ötvenöt súlyos sérült. Október 9-én Kairóban egy templom felgyújtása után utcai összecsapások robbantak ki, legalább negyven halottal és közel 350 sebesülttel. Az összecsapásokat, muszlim akciókat a nemzetközi államközösség és vallások vezetői is elítélték. És most itt az újabb támadás.

Hívők a templomban vízkeresztkor, lakásaikat közben felgyújtják

Az amatőr videofelvétel tanúsága szerint a dél-egyiptomi Qena tartomány  Rahmanija-Kebli nevű falujának több részén kigyulladtak a keresztyének házai. Tulajdonosaik sajtójelentések szerint az esti vízkereszti hálaadáson vettek részt.  Szemtanúk arról is beszámoltak, hogy a házakat és a boltokat is megrongálták a támadók, miközben Allahu Akbar-t (A leghatalmasabb Allah) kiáltottak. Jelenlegi ismeretek szerint senkit nem öltek meg. Viszont az szintén ismertté vált az AINA asszír hírügynökség jelentéséből, hogy több helyszínen ott voltak a biztonsági erők, de nem avatkoztak közbe. A tűzoltók a gyújtogatás után kilencven perccel érkeztek a helyszínre.

Kopt parlamenti képviselők szerint az erőszakos cselekménynek hátterében a parlamenti választások körüli fontolgatások és számítgatások húzódnak meg. A szélsőséges szalafisták meg akarták akadályozni, hogy a koptok, akik a faluban a lakosságnak több, mint 50 %-át teszik ki, a két mérsékelt muszlim jelöltre szavazzanak.  Egyik szemtanú azt állította, hogy „Rahmanija-Kebliben ma egyetlen kopt sem tud szavazni, így a szalafisták nyerik ma választást”. A koptokat erőszakkal megakadályozták abban, hogy szavazni menjenek.

Egy amerikai tv állomás, a WAY Tv felvételeket készített a helyszínen, megszólaltatta Oszama rendőrparancsnokot, aki így nyilatkozott: „Minden OK”.

Újabb támadások

Ugyanakkor január 19-én, csütörtökön, történt egy másik incidens is. A Qaliubia Tartomány Bahteem helységében található Abu Makka nevű kopt templomba nagyszámú szalafista és a Muszlim Testvériség Mozgalom tagjai nyomultak be, s arról tájékoztatták a jelenlévő hívőket, hogy a templomnak „nincs működési engedélye”, így abban senki sem imádkozhat. Az egyik muszlim azt is kifejtette, hogy az 1300 négyzetméter alapterületű templom igen alkalmas lesz mecsetnek és kórháznak.

Marcus, Shubra-el-Kayma kopt püspöke volt ott a templomban, ami még nem teljesen épület fel, de az esti epifániai misét végezte. Sikerült ugyan befejeznie a megzavart istentiszteletet, miközben a gyülekezet még nem tudta, hogy mi történt a másik faluban. De a muszlimok megfenyegették őket még a templomban azzal, hogy „holnap visszajövünk”. Holnap talán Rahmanija-Kebli sorsára kerül az ő falujuk is?

A kopt egyház jelképén, a kopt kereszten látható felirat, ami az egymást metsző szárak mellett egy-egy szóban olvasható, így hangzik: Jézus Krisztus Isten Fia. A liturgiában hozzáteszik ezt is: Könyörülj rajtunk! Ugyan ez a mondat a koptoknak közel 2000 éves ősi evangéliumi hitvallásuk, és  hitük kiállta az idők próbáját, de a véres 2011 után jöhetett volna végre békésebb 2012. Nem úgy tűnik. Jézus Krisztus, Isten Fia, könyörülj rajtuk!

Forrás: aina.org; írta: dr. Békefy Lajos

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.