Az EVT elítélte az egyiptomi merényletet

2017. május 27., szombat

Az Egyházak Világtanácsa (EVT) közleményében felszólította az egyiptomi elnököt, hogy haladéktalan tegyen intézkedéseket a vallási közösségek védelmében.

Merénylet történt május 26-án délelőtt Kairótól 250 kilométerre délre, el-Mínjea tartományban, ahol  templomba induló kopt keresztyének buszát érte támadás. A támadásban legalább huszonhárman életüket vesztették és több mint huszonöt sérültről tudni. A támadók egy kopt zarándokokat szállító buszra nyitottak tüzet a Szent Sámuel kolostor közelében.

Olav Fykse Tveit, az EVT főtitkára elítélte a merényletet és részvétét fejezte ki azoknak, akik családtagjukat vagy barátukat veszítették el. „Különösen megrázó, hogy a szüntelen erőszak és üldöztetés nyomában ez a támadás olyan emberek ellen irányult, akik békezarándoklaton vettek részt” – mondta az egyházi vezető. „Ezzel a brutalitással szemben az egész emberi nemzetségnek, minden hívő és jóakaratú embernek össze kell fognia és megújítania elkötelezettségét egymás tiszteletére és védelmére, az erőszak megelőzésére” – tette hozzá a főtitkár.

Az EVT felszólította Abdel Fattah al-Sisi elnököt, illetve a térség valamennyi vallási vezetőjét és kormányát, hogy „tegyenek gyors és határozott lépéseket valamennyi vallási közösség valláshoz fűződő alapvető jogainak védelmében, az erőszakkal szemben garantálják a biztonságot, biztosítsák mindenki számára az igazságosságot”.

Tveit imára hívott, valamint arra buzdította az EVT közösségét és másokat világszerte, hogy legyenek állhatatosak a béke és igazságosság előmozdításában a kopt keresztyének és más üldözött közösségek számára: „az imádság, a tettek és az egység által a szeretet hathatós erejével szállhatunk szembe a terrorral és erőszakkal”.

Külügyi Iroda

Forrás: www.oikoumene.org

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.