Az Ázsiai Keresztyén Konferencia elítéli a Srí Lanka-i robbantásokat

2019. április 26., péntek

„A terrorizmus kegyetlen megnyilvánulásai, összeegyeztethetetlenek bármely vallásos tanítás és a civilizált társadalom erkölcsi értékeivel" – nyilatkozta Mathews George Chunakara, az Ázsiai Keresztyén Konferencia (CCA) főtitkára. Az április 21-i Srí Lanka-i robbantás-sorozat célpontjai között keresztyén templomok is voltak, amelyekben húsvéti istentiszteletre gyűltek össze a hívek.

Az egymást követő nyolc merénylet három templomban okozott hatalmas pusztítást, köztük a római katolikusok fővárosi Szent Antalról elnevezett templomában és a negombói Szent Sebestyén-templomban, valamint a szigetország keleti parti városában található protestáns Sion-templomban.

„A CCA elítéli ezeket a szörnyű erőszakos cselekményeket, amelyek több száz Srí Lanka-i ember életét követelték húsvét vasárnapján. Osztozunk az elhunytak családjainak és hozzátartozóinak gyászában, imádkozunk az áldozatokért és családtagjaikért” – mondta a CCA főtitkára.

Mathews George Chunakara azt is elmondta: „A nemzetközi közösség felelőssége, hogy minden erőfeszítést megtegyen a terrorizmus csapásainak leküzdésére, valamint a béke és a biztonság megteremtésére a világban.”

A vasárnapi támadás volt a legsúlyosabb Srí Lankán, mióta a polgárháború 10 évvel ezelőtt véget ért. A robbantások nagy része valószínűleg öngyilkos merényletek eredménye. A CCA főtitkára sürgette a Srí Lanka-i hatóságokat, hogy tegyenek szigorú intézkedéseket az életben maradt elkövetők ellen.

A keresztyének az ázsiai szigetország 21 milliós lakosságának csak a 7 százalékát teszik ki. A CCA Srí Lankai- tagegyházai között van a Ceylon-i Egyház, a Metodista Egyház, a Dél-Indiai Egyház Jaffna-i Egyházmegyéje, a Baptista Sangamaya Közösség, valamint a Srí Lanka-i Ökumenikus Tanács (NCCSL). A CCA főtitkárának nyilatkozata teljes terjedelemben itt olvasható.

Külügyi Iroda
Forrás: CCA
Fordította: Kiss Virág

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.