Együtt gyászolunk

2017. október 03., kedd

Az Egyházak Világtanácsa (EVT) és az Amerikai Egyesült Államokbeli Egyházak Ökumenikus Tanácsa (NCCUSA) együtt gyászol az október 1-i éjszakai las-vegasi lövöldözés áldozatainak családjaival. Imádkozunk azokért, akiknek életét megtörte ez az értelmetlen cselekedet és imádságban emeljük fel azokat, akikre felépülés vár az elkövetkezendő években.

Újra megdöbbentő hitetlenkedésben találjuk magukat, amikor egy magányos elkövető egy nagyteljesítményű fegyverrel oly sok embert ölt vagy sebesített meg. Ötvennyolc ember vesztette életét és több mint ötszázan sérültek meg a vasárnap esti koncertezők tömegéből. Éppen csak 15 hónappal ezelőtt történt, hogy az orlando-i Pulse éjszakai klubban történt lövöldözést nemzetünk történetének legsúlyosabb lövöldözéseként emlegettük. A mai nap híre, ami még ennél is magasabb számú áldozatot követelő cselekdetről szól, megrendítő. 

„Figyeltem a las vegas-i híreket és imádkoztam az áldozatokért és családjaikért” – mondta Jim Winkler, az Amerikai Egyesült Államokbeli Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkára és elnöke. „Nem is tudom felfogni, hogy miért követ el valaki ilyet és miért van joga egyáltalán egy átlag állampolgárnak ilyen halálos fegyverek tulajdonlására. Legyünk egységben és egy nemzetként közösen tegyünk azért, hogy ehhez hasonló szörnyű esemény ne történhessen meg soha többet.” 

„Ez a brutális erőszak ismét megdöbbent és elszomorít bennünket. Minden erőszakos cselekedet emberi életeket pusztít, de senki sem született erőszakosnak.” – mondja Olav Fykse Tveit, az EVT főtitkára. „Ez a tragédia könyörületre és imádságra szólít bennünket, és mégtöbb erőfeszítésre az igazságosság és a béke minőségi kapcsolatának építésére, hogy életünk, bővőlködő életünk legyen. Egyházakként osztozunk a a felelősségben az erőszakmentesség kultúrájának építésében a társadalomban.”

Nem hiszünk abban, hogy még több fegyverrel megelőzhetőek lennének a Las Vegasban, vagy az orlandóbeli Newtown-ban és számtalan más helyen történtekhez hasonló jövőbeni tragédiák. Arra szólítjuk fel az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusát, hogy a józan ész szabályainak megfelelően iktassa törvénybe a támadófegyverek és nagyteljesítményű lőszerek betiltását. Újra elkötelezzük magunkat egy olyan társadalom szolgálatában, ahol az ilyen erőszak ismeretlen, és ahol az emberek félelem nélkül élhetnek, dolgozhatnak és megélhetik a helyreállítás idejét. 

Külügyi Iroda

Forrás: oikoumene.org

Kép: Albin Hillert/EVT

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.