Új iskolákkal indul a tanév

2012. augusztus 31., péntek

Ősszel új református oktatási intézmények nyitják meg kapuikat. Szeptember elsején Kunhegyesen tartják az országos református tanévnyitót, melyet élőben közvetítünk.

Szeptember 1-jén 10 órakor rendezik meg a Magyarországi Református Egyház oktatási intézményeinek idei közös tanévnyitó istentiszteletét. A kunhegyesi református templomban Bölcskei Gusztáv, a Zsinat lelkészi elnöke hirdeti az igét, beszédet mond Huszár Pál, a Zsinat világi elnöke. A tanévnyitón átadják a református pedagógusok kitüntetését, a Makkai Sándor-díjat is. Délután Kunhegyesen a Zsinati Oktatásügyi Iroda tájékoztató értekezletet tart az intézményvezetőknek. A délelőtti tanévnyitó istentiszteletet élőben követhetik oldalunkon.

 Újdonságok, változások

Idén nyáron harminchárom önkormányzati és magánintézmény került református fenntartóhoz, s két új református oktatási intézmény jött létre. Biatorbágyon az egyházközség, Sátoraljaújhelyen a tiszáninneni egyházkerület indított új általános iskolát. Az átvételeknek és az indításoknak köszönhetően huszonhárom új település került fel a magyar közoktatás térképére. Bővült a református oktatási rendszer képzési spektruma is, a börtönökben végzett felnőttoktatás és a szakképzés terén is erősödik a református szerepvállalás – tudtuk meg Papp Kornéltól, a Zsinati Oktatásügyi Iroda vezetőjétől. 

A református köznevelési intézmények száma a 2012/13-as tanévben: százötvenhét. A fenntartók száma kilencvenhét, a többcélú intézményeké ötvenöt. Az ellátott közoktatási feladatok változása az előző tanévhez képest:

Az új tanév sok változás elé állítja oktatási intézményeinket, mert idén több, az oktatást és a működést érintő jogszabály is megváltozott. Január elsején életbe lépett az új Alaptörvény és a lelkiismereti és vallásszabadság jogáról, valamint az egyházak, vallásfelekezetek és vallási közösségek jogállásáról szóló törvény. Emellett szeptember elsején lép hatályba az új nemzeti köznevelésről szóló törvény és az annak végrehajtását szabályozó kormányrendelet.

Az átvételek következtében 27 új intézménnyel (Adony, Alsóörs, Balatonfüred, Bp-Budafok, Bp-Sylvester, Csopak, Dunaföldvár, Felsőzsolca, Göncruszka, Heves, Kiskunhalas, Kisújszállás, Kocs, Litér, Lovasberény, Makó-Kálvin tér, Miskolc, Nagyhalász, Neszmély, Nyírbátor, Parasznya, Sárospatak, Tápiószőlős, Tiszaújváros, Újfehértó, Vác, Zsadány), valamint 6 intézményben új telephellyel (Bp-Egressy, Kisújszállás, Nagyvarsány, Szank, Újszilvás, Vértesacsa) gyarapodik a református egyház oktatási rendszere.

reformatus.hu

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió