„Ülj mellém!”

2018. szeptember 25., kedd

2018-ban a budapesti Jezsuita Roma Szakkollégium szervezésében valósult meg Magyarország roma szakkollégistáinak éves találkozója Tatán. Az esemény – melyen közel háromszáz egyetemi és főiskolai hallgató vett részt – református szempontból is kiemelt fontossággal bírt, hiszen jelenleg egyházunk egyik képviselője tölti be a KRSZH elnöki posztját.

„Áldás, békesség, Dicsértessék a Jézus Krisztus, Dicsőség Jézus Krisztusnak, Erős vár a mi Istenünk!" – a négy nagy történelmi egyház köszöntéseivel üdvözölte a tatai Öreg-tó Kempingben megjelenteket dr. Schanda Anikó, a Magyarországi Református Egyház cigány szakkollégiumainak fenntartói képviselője, a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat elnöke. A szervezet 2011 óta fogja össze hazánk egyházi fenntartású roma szakkollégiumait, közöttük a debreceni Wáli István Református Cigány Szakkollégiumot, és a Budapesti Református Cigány Szakkollégiumot.

Az eseményen évről évre egyre több hallgató vesz részt, idén mintegy háromszázan, az ország tizenkét intézményéből. „A szervezőknek az volt a célja, hogy az évnyitónak ifjúsági találkozó jellege legyen – ez így is történt, a hallgatói visszajelzések egytől egyik pozitívak voltak a két nap programjait illetően" – mondta Anikó. „Nagy dolognak tartom, hogy egy éven keresztül református vezetéssel gondolkozhatunk arról, hogy milyen kezdeményezésekkel lehet előrébb mozdítani a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat ügyét. A nem egyházi fenntartású intézményekkel együtt elkezdte a munkát a Roma Szakkollégiumi Egyesület, ezért kihívás, hogy a KRSZH hogyan tudja megőrizni létjogosultságát. A szombati nap során erről tudtunk beszélni a szakkollégiumok lelkészeivel, például felmerült egy közös, hallgatói lelkigyakorlat ötlete" – tette hozzá.

Az idei évnyitót megtisztelte jelenlétével Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár, aki bejelentette, hogy következő évben a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat 550 millió forintnyi költségvetési támogatást kap a működéséhez, és kiemelte, hogy a szakkollégiumok olyan közösségi erőt jelentenek, melyet a hallgatók sehol máshol nem tapasztalnak meg. Laborczi Géza, a Roma Szakkollégiumi Egyesület elnöke arra buzdította a megjelenteket, hogy legyenek a fény továbbadói, még a legsötétebb időkben is, míg az esemény egyik fő támogatója, a Hanns Seidel Alapítvány képviseletében felszólaló Fixl Renáta köszönetet mondott az egyházak cigánymissziós szolgálatáért.

A rendezvény első napjának alaphangját rendhagyó Diákbizottsági Kerekasztal adta meg, melyen minden szakkollégium egy-egy fővel képviselte magát, a moderátori szerepet pedig Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár vállalta magára. A kötetlen eszmecserén többek között előkerültek az intézmények diákbizottságainak jó gyakorlatai is: „Év elején választunk 1+1 diákbizottsági tagot, de fegyelmi bizottság is működik nálunk. Bizottsági ülés kevés van, ugyanis az online és élőszóban folytatott eszmecserék remekül helyettesítik azokat" – fogalmazott Kovács Szandra, a Budapesti Református Cigány Szakkollégium Humán erőforrás menedzsment szakos hallgatója.

A tudósítás az Országos Református Cigánymisszió honlapján folytatódik.

Dezső Attila, fotók: Vargosz

Forrás: ciganymisszio.reformatus.hu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.