Bibliavasárnap

2017. március 03., péntek

Március első vasárnapja a református egyházban hagyományosan a Biblia vasárnapja. A tematikus nap célja a szentírásolvasás népszerűsítése és a bibliafordítói munka ismertetése a gyülekezetekben. A bibliavasárnapi perselyadományok a protestáns bibliafordítások gondozását támogatják.

A Bibliavasárnap bevezetése a Szentírás terjesztéséért hazánkban is sokat tett Brit és Külföldi Bibliatársulat 1804. március 7-i alapításának századik évfordulójához kapcsolható.

A Bibliavasárnapról

A református és evangélikus egyház vezető testületei elrendelték, hogy 1904. március 6-án, vasárnap a Brit és Külföldi Bibliatársulat megalapításának századik évfordulóján minden gyülekezetben az istentisztelet keretében emlékezzenek meg a Biblia fontosságáról és az annak terjesztésében világszerte kiváló érdemeket szerzett társaságról.

Az 1904. márciusi megemlékezés nyomán fogalmazódott meg az igény, hogy egyházunk március első vasárnapját a Biblia vasárnapjaként tartsa számon. A Bibliavasárnap dátuma ezután változott, hol március elején, hol ősszel, a reformáció ünnepéhez kapcsolódva ünnepelték, de 1967-től kezdve már folyamatosan március első vasárnapján emlékezünk meg róla.

A Biblia mindenkié

Ezt az évszázados szolgálatot 1992-től a Magyar Bibliatársulat Alapítvány végzi, magyarországi protestáns és ortodox egyházak közös szervezeteként. Küldetése, hogy mindenkinek a kezébe adja a Szentírást, mégpedig a lehető legérthetőbb formában, amihez szükséges időnként revideálni, ritkábban teljesen újrafordítani a Biblia szövegét.

A társulat által gondozott fordítások elérhetők az abibliamindenkie.hu oldalon 

A legutóbbi revízió 2014-ben fejeződött be, azóta elérhető az interneten – abibliamindenkie.hu – is a Biblia az általuk gondozott Károli-fordításban, valamint a revideált új fordítás. A modern kor kihívásainak megfelelve a revideált új fordítású Biblia már olvasható egy a mobiltelefonokhoz készült alkalmazás segítségével, elektronikus könyv formájában és hangoskönyvként is. A részletekről a bibliajarat.hu oldalon tájékozódhat.

Elkészült a teljes audio Biblia
A Bibliatársulat tavalyi tevékenységéről és idei terveiről korábbi cikkünkben olvashatnak. 

reformatus.hu-összeállítás, fotó: Szarvas László

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.