Hívei gyászolják III. Senudát

2012. március 20., kedd

Március 17-én szombaton, 88 éves korában elhunyt a III. Senuda, a kopt keresztény egyház vezetője. Amellett, hogy többek között Egyházak Világtanácsának, valamint a Közel-keleti Egyházak Tanácsának vezetői pozícióját is betöltötte, fáradhatatlanul dolgozott a kopt keresztény és muszlim közösségek békés egymás mellett éléséért Egyiptomban.

A Közel-Kelet legnagyobb keresztény kisebbségének vezetője Egyiptomban tért örök nyugovóra, egy külföldi gyógykezelésről hazatérve. Politikai tanácsadója - Hani Aziz - nyilatkozata szerint III. Senudát egészségügyi problémái és öreg kora miatt hunyt el.

Senuda pápa 1923. augusztus 3-án Asyut városában született keresztény család gyermekeként. 1954-ben szerzetes lett, ekkor vette fel a Senuda nevet. 1971-ben választották meg az akkor elhunyt VI. Cyril pápa utódjának. 1991-98 között az Egyházak Világtanácsának elnöki pozícióját töltötte be, valamint a Közel-keleti Egyházak Tanácsának spirituális vezetőjeként szolgált.

Több mint négy évtizeden át vezette a világ egyik legrégebbi keresztény közösségét, az Egyiptomi Kopt Egyházat. A nyolcvan millió lakossal rendelkező ország körülbelül tíz százaléka, tehát mintegy nyolc millió ember keresztény. III. Senuda igyekezett megtalálni a közös hangot a muszlim lakossággal és határozottan támogatta Mubarak elnök munkáját.

Dr. Olav Fykse Tveit, az Egyházak Világtanácsának főtitkára, a kopt keresztény egyháznak írt levelében rendkívül elismerően nyilatkozott III. Senuda munkásságáról, kiemelve többek között a demokráciáért és szabadságért folytatott küzdelmét, a fiatalok támogatását és a keresztény és muszlim közösségek közötti békés együttélés előmozdítását. Véleménye szerint az általa képviselt értékek és a tanúságtétele alapján nem csak az egyiptomi keresztények, hanem a muzulmán lakosok szellemi atyjaként is tekinthetünk rá.

„Erősen hitt a keresztények és muszlimok közötti együttműködésben. A vallások közötti párbeszéd előmozdításáért történő kezdeményezései hozzájárultak az egyiptomi nép egységének kialakításához" – nyilatkozta Dr. Olav Fykse Tveit.
A fiatalabb kopt keresztények valószínűleg olyan személyt fognak keresni III. Senuda utódjának, aki segíthet a közösség újradefiniálásában a gyorsan változó Mubarak utáni Egyiptomban, ám bárki követi is őt ebben a tisztségben, mindenképp nehéz feladatokkal fog szembesülni, különösen az egyre jobban előtérbe kerülő radikális politikai erők miatt.

Forrás: www.oikumene.org, bbc.co.uk

III. Senuda részletes életrajza (angol nyelven)

 

Fordította: Madarász Csilla

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.