Hazatértek a segítők

2013. november 22., péntek

„Ami segítséget vittünk, az csak néhány csepp a tengerben, de ez azoknak, akiknek segítettünk, mindent jelentett" – mondta el Osgyán Dániel, a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) vészhelyzet-kezelési igazgatója, aki az MRSZ orvoscsoportjával együtt november 22-én érkezett vissza a tájfun pusztította Fülöp-szigetekről. A hétfős csapat tizenegy napig éjt-nappallá téve gyógyította, támogatta a bajbajutottakat. Hazatérésük után közvetlenül sajtótájékoztatót tartottak a Magyarországi Református Egyház (MRE) zsinati székházának tanácstermében.

„Isten iránti hálával köszöntjük azokat a testvéreinket, akik az első hívó szóra elindultak, hogy az MRSZ segítőiként segítsenek a katasztrófa áldozatain" – köszöntötte a kimerítő napok után hazaérkező csoportot Bölcskei Gusztáv, az MRE zsinatának lelkészi elnöke. Kiemelte: az az összefogás, ami most is megindult, az az egyház következetes magatartása, hogy ott legyen a bajbajutottak között. „Aki éhezik és nem ismeri Istent, annak először a kenyér formájában kell megmutatni Istent, írta le egy svájci teológus. Ha valakit katasztrófa sújt, az egyháznak úgy kell megmutatnia, miben hisz, hogy annak segít, aki a leginkább rászorul" – mondta a püspök.

Bölcskei Gusztáv, az MRE lelkészi elnöke és Sári Ferenc, az MRSZ orvoscsoportjának vezetője

Bölcskei Gusztávtól Jerry Pillay, a Református Egyházak Világközösségének (REV) elnöke vette át a szót, aki szintén röviden üdvözölte a csapatot.  „Hadd fejezzem ki hálámat, hogy most lehetek Magyarországon, amikor az orvoscsoport visszatért! Nagy öröm van a szívemben, amikor azt látom, hogy az itteni egyház miként tudott segíteni a bajbajutottakon. Amikor láttam a tévében a lesújtó tragédiát, akkor az nagy fájdalmat okozott. Azt mondtam a feleségemnek, hogy szeretnék ott lenni. Az egyház jelenléte ilyen helyzetekben elengedhetetlen, mert keresztyénként arra vagyunk elhívva, hogy együttérzést, szolidritást fogadjunk azokkal, akik szükségben szenvednek" – hangzott el a dél-afrikai püspöktől, aki arról is szólt, milyen mélyen megérintette az, hogy a Magyarországi Református Egyház ilyen komolyan részt vett a katasztrófa utáni segítésében, ahelyett, hogy azt mondta volna, ez a Fülöp-szigetek problémája, s messze van. Kifejtette, hogy a REV, mint szervezet nem gyakran tud részt venni ilyen akciókban, a tagegyházain keresztül mégis megtapasztalja a nehéz helyzeteket, s rajtuk keresztül mégis csak közvetlenül részesévé lesz a segítségnyújtásnak.

Jerry Pillay, a REV elnöke és Osgyán Dániel, az MRSZ vészhelyzet-kezelési igazgatója

Osgyán Dániel, a Magyar Református Szeretetszolgálat vészhelyzet-kezelési igazgatója a Fülöp-szigeteken való tartózkodásukról elmondta: olyan élmények értek őket, amiket egész életünkben nem felejtenek el. Azt mindenki látja a képeken, hogy mekkora pusztítást okozott a tájfun, de ők részesei lehettek annak is, hogyan próbálnak túlélni, miként folytatják mindennapjaikat az emberek abban a környezetben, ami megmaradt nekik. Ismertette, hogy olyan felszerelést tudtak magukkal vinni, ami nemcsak a jelenlétet biztosította számukra, hanem a hatékony munkát is. Utolsó nap olyan területre is eljutottak, Tanauan városába, ahol nem volt fix ellátási pont, hanem utcai segítőkként dolgoztak. „Ami segítséget vittünk, az csak néhány csepp a tengerben, de ez azoknak, akiknek segítettünk, mindnet jelentett" – mondta.

Az orvocsoport

Ismeretlen körülmények közé érkeztek meg november 12-én, és az ENSZ helyi koordinációja által kapták meg feladatukat: segíteniük kell egy olyan kórház újraindításában, amit bár a tájfun nem rongált meg, de az emberek a tájfun okozta szörnyű életkörülmények miatt kifosztottak. Itt egy járóbeteg-kezelő pontot kellett kialakítaniuk, ahol eleinte csak az MRSZ csapata dolgozott. Ők végezeték a munka oroszlánrészét, majd fokozatosan átvették tőlük a feladatokat, derült ki Sári Ferenc, az orvoscsoport vezetőjének beszámolójából. „Huszonnégy órás ügyeletben volt a csapat, sokszor kikérték segítségünket a sürgősebb eseteknél – folytatta az orvos. – Mondhatjuk, hogy mire eljöttünk, funkcióképessé vált a kórház. Sok beteget láttunk el, de nem akarok számot mondani, mert ez nem a csapatok közti versengésről szól, hanem arról, hogy ingyenes ellátást vigyünk a helyszínre. Elfertőződött sebeket és más problémákat is orvosoltunk, például krónikus betegeket láttunk el, menetközben fellépő kórképeket vizsgáltunk. Nehéz, de szép feladat volt."

Az MRSZ orvoscsoportjának tizenegy napos Fülöp-szigeteki missziójáról naponta beszámoltunk, részletes tudósításunkat itt olvashatja. 

reformatus.hu, kép: Dimény András

A súlyos helyzetben továbbra is várja a Magyar Református Szeretetszolgálat az adományokat a 13600/66-os telefonszámon (250 Ft/hívás), a 10702019-85008898-51100005 számlaszámon „TÁJFUN" megjegyzéssel, továbbá a www.jobbadni.hu oldalon. A segítségre nagy szükség van, hiszen az ENSZ szerint 13 millió embert érint a tájfun okozta katasztrófa és 3 millióan váltak földönfutóvá.

 

Emellett a református szeretetszolgálat a tájfun túlélőinek támogatására jótékonysági koncertet szervez november 23-án a budapesti Becketts Irish Barban, ahol többek között Knoll Gabi, Erika Albero és a Suba Attila & SoulFool Band is fellép.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.