Folytatódik a lelki építkezés Taksonyban

2019. december 20., péntek

Stefán Attilával, a taksonyi gyülekezet fiatal lelkipásztorával beszélgettünk a gyülekezet adventjéről, a karácsonyi tévés közvetítésről, és arról, milyen tervekkel vágnak bele az új esztendőbe.

– Ezen a nyáron szentelték fel a taksonyi gyülekezet új otthonát, a Békesség Házát. Sikerült már belakni a központot?

– Igen, a közösség nagyon jól érzi magát az új otthonában. Azt tapasztalom, hogy a gyülekezeti tagok szívesen jönnek az istentiszteletekre és a csoportalkalmakra, beszélgetésekre is. Népszerűek a képzéseink is. Úgy tűnik, a Békesség Háza tényleg olyan közösségi központtá vált, amely sokaknak hasznos.

– Milyen képzéseket tartanak?

– Van felnőttkonfirmációs képzésünk, emellett nálunk is folyik a Tanúim lesztek! elnevezésű missziói tanítvány- és vezetőképzés, amely arra tanítja a résztvevőket, hogyan éljék meg a hitüket a hétköznapokban. Ezen a taksonyi mellett a szigetszentmárton-szigetújfalui új gyülekezet, illetve a tököli missziói egyházközség tagjai is részt vesznek. Néhány hete pedig a Református Fiatalok Szövetsége tartott nálunk regionális ifjúsági napot.

– Zsúfolt év van önök mögött, és még nincs vége: a Duna Televízió a Békesség Házából közvetíti majd a karácsonyi istentiszteletet. Mit szóltak a felkéréshez?

– A közösségünk meglepődött, és izgalommal áll a december 25-i alkalom előtt. A felkérés megtisztelő, nagyon készülünk a szolgálatra, főleg miután megtudtuk, hogy nyolcszázezres nézőszám várható. Nagy lélektani nyomás nehezedik ránk, hiszen nagyobb körben történik majd az evangélium továbbadása. Szeretnénk mindent úgy tenni, hogy Isten országának jó híre eljusson azokhoz is, akik a Kárpát-medence vagy a világ távolabbi részein követik az internet segítségével a közvetítést.

– Mióta tudják, hogy Taksonyból lesz a közvetítés?

– November utolsó hetében értesültünk róla. Nem sokkal később felkeresett minket egy forgatócsoport az MTVA-tól, bemutatkozó kisfilmet készítettek a gyülekezetről. Ezt várhatóan december 22-én, advent negyedik vasárnapján tűzik műsorra.

Három évszázadnyi álom vált valóra Taksonyban

Felszentelték a Taksonyi Református Missziói Egyházközség templomát és közösségi házát, majd beiktatták hivatalába Stefán Attila lelkipásztort május 25-én. A templomszentelő istentiszteleten Bogárdi Szabó István püspök azt mondta: a Békesség Háza legyen az a hely, ahová Jézus elhívja a gyülekezetet, hogy megerősödve visszaküldje a világba.

– Volt a tévéseknek valamilyen különleges kérésük?

– Csak annyit kértek, hogy férjünk bele az ötvenkilenc perc ötven másodperces időkeretbe. Egy normál istentisztelet bele is férhet ebbe, de egy úrvacsorás ünnepi alkalom esetében gondolkodnunk kell azon, hogyan formálhatjuk a liturgiát úgy, hogy ne lépjük túl a megadott időkeretet.

– Tudja már, hogy miről prédikál december 25-én?

– Még nem, valószínűleg valamilyen karácsonyi történetről... A viccet félretéve: azt gondolom, hogy – mint minden karácsonykor – az üzenet adott: az Ige testté lett, Krisztus megszületett a Földre. Szerintem évről évre ezt az örömhírt kell átadnunk. Mindig az a kérdés, hogyan nyúljunk a témához épp abban a kulturális helyzetben, életszakaszban és szituációban, amelyben élünk. Ennek fényében a mostani prédikációt nehezebbé teszi, hogy nemcsak a taksonyi gyülekezetnek szól majd az igehirdetés, hanem azoknak az embereknek is, akik ezt az istentiszteletet velünk együtt élik át. Azért nem azt mondom, hogy nézik, mert bízom abban, hogy át is élik. Azért imádkozom, hogy Isten olyan gondolatokat adjon nekem, amelyek mind a gyülekezetnek, mind a nyolcszázezer nézőnek átadják az örömhírt.

– Hogyan készülnek az adventre és a karácsonyra?

– Idén tartjuk meg először az úgynevezett „adventi kihívás" programunkat. Hetente kétszer hajnalban imádságra gyűlünk össze a Békesség Házában. Visszatekintünk az elmúlt néhány napra és előre pillantunk a következő „adventi kihívás" napjáig. Kiderült: sokan igénylik, hogy legyen ilyenfajta lelki felkészülésünk is a karácsonyra. A célunk, hogy ne teljesen kikészülve, ellenkezőleg: feltöltődve érkezzünk meg az ünnepbe. Emellett kézművesklubot is szervezünk a gyerekeknek. Taksonyban adventi vásár is van, amelyen mi is részt veszünk, mert hisszük azt, hogy ahol jelen vagyunk, ott valamilyen módon Istent és az evangéliumot képviseljük. Tehát amellett, hogy a gyülekezet tagjai által készített termékeket áruljuk és gesztenyét sütünk, beszélgetünk is az emberekkel. Tudatosan készülünk arra, hogy minél több embert megszólíthassunk, mert úgy látjuk, hogy – amint jellemzően szerte Európában – Taksonyban most lelki nyitottság van: az adventi időszakban különösen befogadók az emberek.

– Milyen terveik vannak 2020-ra?

– 2020 a lelki építkezés folytatásának éve lesz. Azért kezdtük el a Tanúim lesztek! programot is, mert úgy érezzük, fontos, hogy a gyülekezet minden tagja újra és újra megtanulja, hogyan élje meg valóságosabban a hitét. Mert valójában nem önmagunkért vagyunk a Békesség Házában, hanem azokért, akik nincsenek itt közöttünk. Ezért nekünk, akik tanítványok vagyunk, folyamatosan tanulnunk kell, merre visz bennünket Jézus, mi a feladatunk. Én most azt tanultam meg Jézustól, hogy segítenem kell a gyülekezet megerősödését, hogy tudatosabban legyünk jelen a közösségeinkben: a településen, a családban, a munkahelyen, és ilyen módon adjuk tovább az evangéliumi örömhírt. A jövő év erről fog szólni.

Hegedűs Bence, fotó: Kalocsai Richárd

Az interjú megjelent a Reformátusok Lapja ünnepi duplaszámában.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.