Félelemtől az együttérzésig

2016. október 26., szerda

Az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Bizottsága (COMECE), az Európai Egyházak Konferenciája (CEC) közös nyilatkozatot adott ki az Európai Bizottsággal tartott tanácskozásukat követően.

Az egész világra kiterjedő konfliktus és az ökológiai válság által kiváltott tömeges migráció feloldatlan félelmet támasztott az európai társadalmakban.  Ennek a jelenségnek a megértése és erre való válaszadás volt a központi témája az egyházak Európai Bizottsággal október 24-én folytatott dialógusának.

A szeminárium résztvevői azonosították a félelemnek két széles körben tapasztalt típusát.  Az egyik az elutasítás, erőszak és kiközösítés félelme, amivel sok migránsnak és menekültnek kell szembesülnie útjukon Európa felé és a kontinensre érkezésüket követően. A másik az Európában sokak által ismert félelem, amikor az emberek úgy érzik, hogy értékeiket és életmódjukat veszélyezteti a migránsok és menekültek megjelenése. Jóllehet, a nem EU-s országból érkező migránsok csak négy százalékát jelentik az EU teljes népességének (melynek 9 %-a menekült), ún. erkölcsi pánik alakul ki, amit a média és közösségi média néha felerősít.

A nyíltan kifejezésre juttatott félelmek néha sajátos történelmi összefüggéseken alapulnak. A résztvevők megegyeztek abban, hogy konstruktív módon szándékoznak kezelni és eloszlatni ezeket a félelmeket, egyben megteremtve a kölcsönös meghallgatás és vita színtereit.

A migráns gyermekek egyedülálló tapasztalatai fontos részét képezték az egynapos konzultációnak. Körülbelül 100 000 kíséret nélküli gyermek érkezett az Európai Unióba 2015-ben. A gyermekek gyakran aránytalanul sokat szenvednek és az oktatásuk sem folyamatos. Ez akadályozza őket és családjaikat is a szociális beilleszkedésben. A résztvevők azt szorgalmazták, hogy a gyerekeket ne csak társadalmunk jövőjeként, hanem napjaink valóságának szerves részeként lássák.

A résztvevők több megoldási javaslatot is megosztottak egymással, melyek mindegyike az oktatás, a párbeszéd és a médiaoktatás fejlesztésén gyökerezik. Ezeken a folyamatokon keresztül mind a migránsoknak, mind az európaiaknak lehetőségük van megismerni közös sebezhetőségüket és eljuthatnak a félelmektől az együttérzés és szolidaritás érzéséig.

Az Európai Bizottság képviselői ismertették azokat a programokat, melyek célja, hogy azokkal hatáskörén belül segítse ennek a félelemnek a szolidaritássá való formálódását. Kifejezték reményüket, hogy a későbbiekben még szorosabban dolgozhassanak együtt a migránsok integrációjának előmozdításáért az egyházakkal. Az egynapos találkozó eszmecseréi fontos hozzájárulást jelentenek majd az EU vallási vezetőinek november 29-én tartandó éves találkozója számára is.

A párbeszéd szemináriumra az Európai Bizottság Jogérvényesülési Főigazgatóságának, valamint az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Bizottsága (COMECE), az Európai Egyházak Konferenciája (CEC) és az Európai Egyházak Migrációs Bizottsága (CCME) közös szervezésében került sor.

Külügyi Iroda

Forrás: ceceurope.org

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió