Ezek a programok várnak ránk az Egység évében

2019. február 04., hétfő

A Magyar Református Egyház újraegyesülésének 10. évfordulója, Kárpát-medenceivé nőtt ifjúsági találkozó, szakmai fórumok, az év ritmusát meghatározó, mára már hagyományosan megrendezett programok – összegyűjtöttük az idei év határokon átívelő református eseményeit.

Januárban az ősszel lezajlott tisztújítások nyomán új és újraválasztott tisztségviselők kezdték meg a munkát a Kárpátaljai Református Egyházban – ünnepi alakuló közgyűlésüket január 26-án, szombaton tartották a derceni református templomban – és az Erdélyi Református Egyházkerületben.

Jótékonyság, borverseny, misszió

Februárban a báli időszak egyik legfontosabb rendezvénye 15-én, pénteken a Tiszántúli Református Jótékonysági Bál Debrecenben, amelyet idén már tizenkettedik alkalommal szerveznek meg, ezúttal a felvidéki Léván működő Czeglédi Péter Református Gimnázium javára. A tavalyi bálon három millió forint gyűlt össze, amellyel a kárpátaljai Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthont támogatták.

Március 1–3. között, hamvazószerda előtti hétvégén tartják a BORUM-ot, a Kárpát-medencei Református Szőlészek és Borászok Fórumát a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Cserépfaluban. A 2013 óta mindig más-más történelmi borvidéken megszervezett szakmai találkozó része a borverseny is, melynek nyertese egy évig viselheti a „Magyarországi Református Egyház bora" kitüntető címet.

Március 22-től 24-ig a debreceni Egyetemi Templom ad otthont a Kárpát-medencei református egyetemi gyülekezetek találkozójának. A húsvét (április 21-22.) utáni első hétvégén, április 26–28. között pedig Pápán rendezik meg a Kárpát-medencei református teológustalálkozót.

Magyar és református egység

Tíz éve, 2009. május 22-én egyesült újra a Magyar Református Egyház, amikor a trianoni határok által szétszakított magyar reformátusság megerősítette az összetartozását. A kerek évforduló hálaadásra ad lehetőséget és több ünnepi eseményre is sor kerül: május 17-én, pénteken ismét összeül az egyház közös zsinata, május 18-án, szombaton pedig egynapos fesztiválra várnak tíz-tizenötezer embert az egység kimondásának egykori helyszínére, Debrecenbe.

A fesztivál eseményeinek középpontjában most is az istentisztelet áll majd úrvacsorai közösséggel, előtte és utána Debrecen belvárosában a különböző helyszínekre tervezett, az egész Kárpát-medence reformátusságát reprezentáló kulturális, hitéleti, gyermek- és ifjúsági programok várják az ünnepelni vágyókat.

Május 19-én lesz a magyar református egység vasárnapja, de az egység ünneplése – az ilyenkor hagyományosnak nevezhető programokkal – a következő hétvégén is folytatódik: május 24-én és 25-én szervezik meg szerte a Kárpát-medencében a református önkéntes napokat, a Szeretethídat, május 24–26. között pedig Budapesten tartják Református Zenei Fesztivált.

Idén mennybemenetel ünnepe (május 30.) és pünkösd (június 9-10.) közé esik a Nemzeti Összetartozás Napja (június 4.), amelyről sok református gyülekezetben is megemlékeznek.

Nyári programok

Június 29-én, szombaton a budapesti Művészetek Palotájában – ebben az évben tizennyolcadik alkalommal – rendezik meg többszáz fős Kárpát-medencei egyesített kórus közreműködésével a Református Énekek hangversenyt, amely a nyár egyik kiemelkedő eseménye.

Július 23., kedd és 27., szombat között ismét Debrecen lesz a helyszíne a Csillagpont református ifjúsági találkozónak, amelyet 2003-as indulása óta kétévente rendeznek meg és másfél évtized alatt igazi Kárpát-medencei eseménnyé nőtte ki magát. 2017-ben a négyezer fős találkozó résztvevőinek negyede érkezett Magyarország határain kívülről, emellett a szervezőcsapat, az önkéntesek és a közreműködők is tükrözik ezt a sokszínűséget.

A debreceni programok sorát gyarapítja a Magyarországi Református Egyház tudományos testülete, a Doktorok Kollégiuma augusztus 26-án, hétfőn és 27-én, kedden esedékes plenáris ülése is. A teológiai tudományok magas szintű kutatására és művelésére szervezett közösség tagjai lehetnek a határon túli magyar református egyháztestek teológiai doktorai és tudós lelkipásztorai is.

Június 28–30. között ugyancsak Debrecenben lesz a Magyar református általános iskolák VI. találkozója, július 4-től 7-ig pedig Heves látja vendégül a Magyar református középiskolák XXIV. találkozóját. A Kárpát-medencei református tanévnyitót augusztus 31-én, szombaton Pécsen tartják.

Közélet, gasztrokultúra, imádság

A Magyarországi Református Egyház és a Református Közéleti és Kulturális Alapítvány 2016-ban indította újra a Reformátusok Szárszói Konferenciáját. Augusztus 22-25. között Balatonszárszóra várják azokat, akiket érdekel, összeegyeztethetőek-e a modern világgal a demokratikus és keresztyén értékek.

Október 4-től 6-ig Hajdúnánás ad otthont a Református ízek találkozójának. A találkozót 2018-ban rendezte meg először a Református Közéleti és Kulturális Központ a horvátországi Kopácson. A tavalyi program középpontjában a fűszerpaprika múltja, jelene és a rá épülő ételek álltak. Az idei év témája az ökológiai gazdálkodás lesz.

A Kárpát-medencei magyar reformátusok egységét – amelyet az itt ismertetett programok is képviselni kívánnak – nem csak szóban, találkozókon, fesztiválokon lehet megélni, hanem imában is. Erre hívja fel a figyelmet október 25-én, pénteken a Kárpát-medencei református ifjúsági imaéjjel – melynek célja, hogy mindenki a saját ifjúsági közösségén belül élhesse meg az egységet azzal, hogy gyülekezete keretein belül maradva egy éjszakán át imádkozik, s így mégis több ezer fiatallal, de elsősorban a valamennyijüket összekötő Istennel vállal közösséget –, valamint december első vasárnapján a református nőszövetség által szervezett Kárpát-medencei imanap.

reformatus.hu, fotó: archívum

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.