Ez történt a Generális Konvent szerdai plenáris ülésén

2012. június 19., kedd

A Kárpát-medencei együttműködés jövőbeli feladatairól és lehetőségeiről tanácskoztak a mai napon. Délután részt vesznek a Dunántúli Református Egyházkerület négyszáz éves jubileumára rendezett hálaadó istentiszteleten Körmenden. Az események percről percre.

10:20 Véget ért a Generális Konvent szombathelyi ülése.

A résztvevők átvonulnak Körmendre. Nemsokára emlékmenet halad a Batthyány kastélytól, a körmendi zsinat helyszínétől a városi sportcsarnokig, ahol az istentiszteletet tartják. Az ünnepi istentiszteletet egy órától közvetíti az M2. Az ünnepi istentisztelettel a négyszáz évvel ezelőtti körmendi zsinatra emlékeznek. Ott, 1612 nyarán alakították meg a Dunántúli Református Egyházkerület.

10:15 Zárószavazáson a Generális Konvent elfogadta a szombathelyi ülés zárónyilatkozatának teljes szövegét.

A dokumentumban megköszönik a Heidelbergi Káté szövegének megújítását végző bizottság munkáját, 2013 nyarára összehívják a Magyar Református Egyház zsinatát, felhívják a figyelmet a kárpátaljai magyar iskolák nehéz helyzetére, s jeles nappá nyilvánítva június negyedikét, azt ajánlják a gyülekezeteknek, harangozással tisztelegjenek a nemzeti összetartozás napja előtt.


09:50 Fórumbeszélgetés kezdődik a Kárpát-medencei református együttműködésről. A jövőbeni együtműködés lehetőségeiről, feladatairól és gyakorlati lehetőségeiről  esik szó.

Javaslat érkezett a Heidelbergi Káté kapcsán egy kárpát-medencei kátéismereti vetélkedő megszervezésére.  Az amerikai püspök felajánlotta, hogy a nyerteseket vendégül látják Kaliforniában. Ábrám Tibor tiszántúli főgondnok a június másodikán megalakult Felső Magyarországi Pedagógus Műhelyt hozta fel példának az együttműködésre, hasonló szervezet létrehozását ajánlotta a többi egyházkerületnek. Továbbá a javaslattétel lehetőségének nyitva hagyását kérte. Ötletként felmerült egy, az együttműködést, gyülekezeti, egyházmegyei kapcsolatokat feltérképező regiszter létrehozása.

09:46 Kárpátaljai nehézségek.

Zán Fábián Sándor püspök beszámolójában részletezte a kárpátaljai magyar iskolák helyzetének nehézségeit: az ukrán állam nem támogatja az iskolákat, ezért alapítványok segítségére szorulnak. A pedagógusok sem kapják meg időben a bérüket, Az iskolák léte bizonytalanná vált – hangzott el ismertetésében.

09:45 A Zárónyilatkozatot – módosításokkal – elfogadták a kárpát-medencei református egyházkerületek, egyházmegyék képviselői.

09:40 Hálaadó istentisztelet. Délután egy órától hálaadó istentiszteletet tartanak Körmenden, a Dunántúli Református Egyházkerület négyszázéves jubileumának alkalmából, melyet a Magyar Televízió is közvetít. Nézze élőben az M2-n.

09:12 Zárónyilatkozat. A Generális Konvent résztvevői megszavazták, hogy a programban először a Zárónyilatkozatot beszéljék át, legyen lehetőség módosító javaslatokat tenni. Szakaszonként olvassák fel a nyilatkozat tervezett szövegét.

09:05 Fazekas László szlovákiai püspök áhítatával kezdődik a tanácskozás második napja.

A tanácskozás tagjai a 66. zsoltár első versét énekelték (Örvendj egész Föld az Istennek), ezután Fazekas László a 107. zsoltár első tizenöt versét olvasta fel. „Hogy a békesség kötelékében tudjunk együtt lenni a te nevedet magasztalva" – fogalmazott áldáskérésében a püspök. Ezután a tagok a 66. zsoltár második versét is elénekelték.


09:01 Néhány perc múlva kezdődik a Generális Konvent szerdai ülése Szombathelyen.

A szöveges közvetítést készítették: Feke György, Sereg Krisztián (fotó), Sindelyes Dóra. Az élőképes közvetítést a DRHE Kölcsey Stúdiójának munkatársai készítették.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.