Európai vallási vezetőkkel találkoztak az uniós intézmények vezetői

2013. május 31., péntek

„Vallási vezetők szerint Európának nem szabad elveszítenie kulturális és spirituális gyökereit." Muszlim, keresztény és hindu vallási közösségek vezetőjével találkozott csütörtökön az Európai Bizottság brüsszeli épületében José Manuel Barroso, a bizottság elnöke, Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke és Surján László, az Európai Parlament magyar alelnöke.

A vallási és az uniós vezetők arról beszéltek, hogy hogyan lehetne Európát közelebb hozni a kontinens polgáraihoz. A bizottság elnöke a testület közleménye szerint felkérte a vallási vezetőket, hogy aktívan vállaljanak szerepet az Európa jövőjéről szóló vitában.

„Ahogy azért küzdünk, hogy a gazdasági válságot magunk mögött hagyjuk, nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy egy másik válsággal is meg kell küzdenünk, az értékek és a bizalom válságával" – fogalmazott a találkozót követő nyilatkozatában Barroso, aki szerint Európa polgárait vissza kell helyezni az európai projekt középpontjába. Barroso világossá tette, hogy ebben a vallási közösségekre is számít.

„Mi az, ami egyénileg és közösen is Európához köt bennünket, európaiakat? Ezen a vallási és politikai vezetőknek is el kell gondolkodniuk, mert csak együtt, sok, néha ellentmondásos, de mindig gyümölcsöző vita árán, járulhatunk hozzá az európai projekt felépítéséhez" – fogalmazta meg ezzel kapcsolatos gondolatait Herman Van Rompuy, az Európai Tanács belga vezetője.

Surján László a találkozót követően közleményt adott ki, melyben ismerteti, hogy a vallási vezetők szerint Európának nem szabad elveszítenie kulturális és spirituális gyökereit. A KDNP-s politikus szerint a vallásos polgárok „nem látják erkölcsi értékeiket visszatükröződni az unió politikáiban", és ezért nem is csoda, ha hátat fordítanak az uniónak. Surján László közleményében arra az álláspontra helyezkedik, hogy a polgárok aktív részvétele nélkül Európa kiüresedik, s elveszíti lényegét.

„Bátorítjuk Európa polgárait, vallásos polgárait is, hogy aktívan vegyenek részt az európai parlamenti választási kampányban, majd a választásokon is, hogy az európai parlamenti képviselők az ő véleményüket, nézeteiket és értékeiket képviselhessék" – hangsúlyozta Surján László, az Európai Parlament magyar, kereszténydemokrata alelnöke.

A minden évben megrendezett uniós felekezetközi találkozó fő célja az volt, hogy felélénkítse a párbeszédet az európai polgárok és társadalmi szervezetek körében az unió jövőjéről, illetve azokról az alapvető az alapvető kollektív és egyéni jogokról, amelyek az európai állampolgársággal járnak – derül ki ez Európai Bizottság közleményéből.

MTI

Istent keresem

1Móz 24,28–67

„Az Úrtól indult el ez a dolog… Legyen urad fiának a felesége, ahogyan elvégezte az Úr” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink