Egyházi párbeszéd az EU Tanácsának román elnökségével

2019. február 05., kedd

Európai egyházak delegációja találkozott január 28-án Bukarestben Teodor-Viorel Meleșcanuval, Románia külügyminiszterével, hogy egyeztessenek az Európai Unió Tanácsa román elnökségének prioritásairól.

A Tanács elnöki tisztjét Románia olyan átfogó változások idején tölti be, amelyek nagy hatással vannak az EU intézményi jövőjére és az Unió területén élő milliók életére.

A delegációt az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Bizottsága (COMECE), Európai Egyházak Konferenciája (CEC) és az Ortodox Egyházak Európai Uniós Képviseleteit Reprezentáló Bizottság (CROCEU)  képviselői alkották, akik megosztották véleményüket a román elnökség négy prioritásáról, melyek az alábbiak:

1.) a konvergencia által jellemzett Európa,

2.) biztonságosabb Európa,

3.) Európa mint erős globális szereplő,

4.) a közös értékek Európája.

A delegáció megvitatta a román elnökséggel az emberi lény középpontba helyezésének fontosságát az egyre inkább digitalizálódó társadalmakban. Továbbá hangsúlyozták a biztonság, a környezetvédelmi szempontok átfogó értelmezésének és a vallási műveltség oktatás által való fejlesztésének fontosságát.

Romániában töltött idejük alatt a delegáció tagjait audienciára fogadta Őboldogsága Dániel, a Román Ortodox Egyház pátriárkája, illetve Victor Opaschi egyházi ügyekért felelős államtitkárral is egyeztettek az egyházak szerepéről az Európai Unióban.

Az egyházak és az EU soros elnökség közti nyílt és átlátható párbeszéd, az Európai Unió működéséről szóló szerződés 17. Cikkének (3) bekezdése által is támogatott, régóta bevett gyakorlat része.

Forrás: CEC

Fordította: Schmidt Krisztina

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.