Első egyházi reakciók

2016. december 20., kedd

A berlini karácsonyi vásár ellen elkövetett, tizenkét halálos áldozatot követelő feltételezett merényletet követően a német főváros gyülekezetei imádságra és elcsendesedésre hívják az embereket.

A Német Protestáns Egyház (EKD) elnöke, Heinrich Bedford-Strohm nyilatkozatot tett közzé a tegnapi berlini események kapcsán. „Sok emberrel együtt Németországban és világszerte imádkozom a szörnyűséges erőszak áldozataiért. Valamennyiünket elképeszt a brutális és értelmetlen erőszak, aminek olyan sok ártatlan ember esett áldozatául. El tudom képzelni, hogy milyen mély szakadék tárul fel az áldozatok családjainak életében, akik szeretteiket ennek a gyáva erőszakos cselekedetnek a következtében veszítették el" – írta az EKD elnöke.

„Nem hagyjuk lerombolni az emberségre és a kölcsönös bizalomra épülő kultúránkat. Nem engedjük, hogy országunkban a félelem, gyűlölet és bizalmatlanság légköre teret nyerjen”. Nem lehet az erőszaké az utolsó szó, mondta Bedford-Strom a karácsonyi történet reményteli üzenetére utalva. 

Markus Dröge, a Berlin-Brandenburgi Protestáns Egyház püspöke már a berlini adventi vásár ellen elkövetett támadás éjszakáján megszólalt. „Megdöbbennéssel tölt el az, ami a berlini Breitschaldplatz-on történt. Még nem tudjuk pontosan, hogy balesetről, vagy támadásról van-e szó. Imádkozom a halottakért és sebesültekért, és köszönetet mondok a mentőegységek kompetens és határozott beavatkozásáért." Este 6 órakor emlékistentiszteletet tartanak a tett helyszínén található Vilmos Császár emléktemplomban.

Markus Dröge a közszolgálati televízió reggeli műsorában a döbbenetről beszélt, és arról, hogy az áldozatok hozzátartozóinak együttérzésre van szükségük, „érezniük kell, hogy nincsenek egyedül". A közelgő karácsonyra utalva a püspök kijelentette, hogy „mindent megteszünk azért, hogy az emberség üzenetét jól hallhatóan képviseljük". A püspök köszönetet mondott a biztonsági erők és bevetési egységek, általában a politika józan reakciójáért. Egyben felszólította azokat, akik a tragikus eseményekből olcsó szólamokkal hasznot akarnak húzni, hogy tartsák tiszteletben a gyászolókat. „Nem hagyjuk, hogy erőt vegyen rajtunk minket az embertelenség", hangsúlyozta az egyházvezető.

A berlini katolikus érsek, Heiner Koch is döbbenetének adott hangot és biztosította az áldozatok és családtagjaikat imádságáról. Az érsek ugyancsak megköszönte a rendőrök, mentők és a krízis lelkigondozók munkáját. A nap folyamán az egyházak is sajtótájékoztatót tartanak.

A berlini gyülekezetek istentiszteletre hívnak

A berlini karácsonyi vásár ellen elkövetett, tizenkét halálos áldozatott követelő feltételezett merényletet követően a német főváros gyülekezetei imádságra és elcsendesedésre hívják az embereket.

A Vilmos császárról elnevezett emléktemplom, amely a merénylet helyszínének közvetlen közelében található, reggel kilenc órától (illetve közvetlenül azután, hogy a rendőrség megnyitja a teret) nyitva áll és várja az imádságre betérőket. A nyugat-berlini belváros jelképe ugyanis közvetlenül a tett helyszínén található. A késő délelőtti órákban egy vendégkönyvet helyeznek el a templom előtt, amelyben bárki kinyilváníthatja részvétét és együttérzését. 13 órakor nyilvános imádságra, 18 órakor pedig istentiszteletre kerül sor ugyanott. 

Délben a Szent Hedvig székesegyházban közös imádságra és gyászszertatásra kerül sor.

Teherautó hajtott a tömegbe december 19-én este egy berlini karácsonyi vásáron. Az eset a német főváros nyugati részének központjában, Charlottenburg kerületben, a Kurfürstendamm sugárútnál történt. 

Szintén hétfőn lövöldözés volt a zürichi főpályaudvar közelében működő iszlám központban is, egy ismeretlen férfi imádkozókra lőtt rá, majd elmenekült, és késő estig sem sikerült elfogni. Hárman súlyosan megsérültek. 

www.ekd.de
www.ekbo.de

Istent keresem

1Móz 24,28–67

„Az Úrtól indult el ez a dolog… Legyen urad fiának a felesége, ahogyan elvégezte az Úr” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink