Első egyházi reakciók

2016. december 20., kedd

A berlini karácsonyi vásár ellen elkövetett, tizenkét halálos áldozatot követelő feltételezett merényletet követően a német főváros gyülekezetei imádságra és elcsendesedésre hívják az embereket.

A Német Protestáns Egyház (EKD) elnöke, Heinrich Bedford-Strohm nyilatkozatot tett közzé a tegnapi berlini események kapcsán. „Sok emberrel együtt Németországban és világszerte imádkozom a szörnyűséges erőszak áldozataiért. Valamennyiünket elképeszt a brutális és értelmetlen erőszak, aminek olyan sok ártatlan ember esett áldozatául. El tudom képzelni, hogy milyen mély szakadék tárul fel az áldozatok családjainak életében, akik szeretteiket ennek a gyáva erőszakos cselekedetnek a következtében veszítették el" – írta az EKD elnöke.

„Nem hagyjuk lerombolni az emberségre és a kölcsönös bizalomra épülő kultúránkat. Nem engedjük, hogy országunkban a félelem, gyűlölet és bizalmatlanság légköre teret nyerjen”. Nem lehet az erőszaké az utolsó szó, mondta Bedford-Strom a karácsonyi történet reményteli üzenetére utalva. 

Markus Dröge, a Berlin-Brandenburgi Protestáns Egyház püspöke már a berlini adventi vásár ellen elkövetett támadás éjszakáján megszólalt. „Megdöbbennéssel tölt el az, ami a berlini Breitschaldplatz-on történt. Még nem tudjuk pontosan, hogy balesetről, vagy támadásról van-e szó. Imádkozom a halottakért és sebesültekért, és köszönetet mondok a mentőegységek kompetens és határozott beavatkozásáért." Este 6 órakor emlékistentiszteletet tartanak a tett helyszínén található Vilmos Császár emléktemplomban.

Markus Dröge a közszolgálati televízió reggeli műsorában a döbbenetről beszélt, és arról, hogy az áldozatok hozzátartozóinak együttérzésre van szükségük, „érezniük kell, hogy nincsenek egyedül". A közelgő karácsonyra utalva a püspök kijelentette, hogy „mindent megteszünk azért, hogy az emberség üzenetét jól hallhatóan képviseljük". A püspök köszönetet mondott a biztonsági erők és bevetési egységek, általában a politika józan reakciójáért. Egyben felszólította azokat, akik a tragikus eseményekből olcsó szólamokkal hasznot akarnak húzni, hogy tartsák tiszteletben a gyászolókat. „Nem hagyjuk, hogy erőt vegyen rajtunk minket az embertelenség", hangsúlyozta az egyházvezető.

A berlini katolikus érsek, Heiner Koch is döbbenetének adott hangot és biztosította az áldozatok és családtagjaikat imádságáról. Az érsek ugyancsak megköszönte a rendőrök, mentők és a krízis lelkigondozók munkáját. A nap folyamán az egyházak is sajtótájékoztatót tartanak.

A berlini gyülekezetek istentiszteletre hívnak

A berlini karácsonyi vásár ellen elkövetett, tizenkét halálos áldozatott követelő feltételezett merényletet követően a német főváros gyülekezetei imádságra és elcsendesedésre hívják az embereket.

A Vilmos császárról elnevezett emléktemplom, amely a merénylet helyszínének közvetlen közelében található, reggel kilenc órától (illetve közvetlenül azután, hogy a rendőrség megnyitja a teret) nyitva áll és várja az imádságre betérőket. A nyugat-berlini belváros jelképe ugyanis közvetlenül a tett helyszínén található. A késő délelőtti órákban egy vendégkönyvet helyeznek el a templom előtt, amelyben bárki kinyilváníthatja részvétét és együttérzését. 13 órakor nyilvános imádságra, 18 órakor pedig istentiszteletre kerül sor ugyanott. 

Délben a Szent Hedvig székesegyházban közös imádságra és gyászszertatásra kerül sor.

Teherautó hajtott a tömegbe december 19-én este egy berlini karácsonyi vásáron. Az eset a német főváros nyugati részének központjában, Charlottenburg kerületben, a Kurfürstendamm sugárútnál történt. 

Szintén hétfőn lövöldözés volt a zürichi főpályaudvar közelében működő iszlám központban is, egy ismeretlen férfi imádkozókra lőtt rá, majd elmenekült, és késő estig sem sikerült elfogni. Hárman súlyosan megsérültek. 

www.ekd.de
www.ekbo.de

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.