Egy év alatt több, mint százezer euró adomány

2016. április 13., szerda

A Szlovákiai Református Keresztyén Egyház gyülekezeti tagjai egy éven belül 100 933 euró pénzadományt gyűjtöttek össze a Zsinat 2015 februárjában a Kárpátalján élő testvérek megsegítésére hirdetett felhívására. A Zsinat a komáromi székhelyű Diakóniai Központot bízta meg a gyűjtés megszervezésével és lebonyolításával, amely a kárpátaljaiak több programját és kérelmét is támogatta.

A támogatásnak egy újabb részlete 2016. április 7. és 9. között lett átadva a kárpátaljai reformátusoknak. Idén ez már a harmadik olyan út volt, melynek célja nem csak a pénzadomány eljuttatása, hanem azokkal az emberek való személyes találkozás is, akik közvetlenül részt vesznek a programokban, mint szervezők, vagy mint a humanitárius segély kedvezményezettjei.

Az első találkozóra Eszenyben került sor január 5-én, amikor 8 ezer eurót adtunk át a Kárpátaljai Református Egyház mindhárom egyházmegyéjének. A pénzügyi támogatás ingyen konyhák üzemeltetését és az élelmiszercsomagok megvásárlásához járult hozzá a szegénységben élő rászorulók részére. A második összejövetel a beregi egyházmegye területén volt március 14-én, amikor 15 ezer euró értékű készpénz került átadásra. A harmadik alkalommal 10 ezer euró adomány támogatta a beregi és az ungi egyházmegyét, hogy a területükön beindított létesítmények tovább működhessenek.

Az áprilisi találkozón Géresi Róbert püspökhelyettes, Kraus Viktor esperes, Kassai Gyula esperes, Rákos Loránt zsinati tanácsos, lelkipásztor, Pándy Kovács Tímea lelkésznő, Balogh Janette, a Zsinati Iroda munkatársa és Ibos Henrietta, a Diakóniai Központ igazgatónője vett részt.

A Kárpátaljai Református Egyházat Zsukovszky Miklós beregi és Balogh Attila ungi esperesek képviselték, akik a három nap alatt bemutatták a melegétel-konyhák üzemelését és a gyülekezeti szeretetszolgálatuk működését. Lehetőség nyílt meghallgatni a rászorultak bizonyságételét, de az olyan segítők tanúbizonyságát is, akik a gyülekezeti diakóniában közvetlenül a terepen teljesítik szolgálatukat. A meleg étel osztása a kárpátaljai gyülekezetekben önkéntes alapon működik, a résztvevők munkája példaértékű lehet a szlovákiai gyülekezeti szeretetszolgálat számára is.

Ez év januártól a pénzadományoknak köszönhetően az ungi egyházmegye 13 gyülekezetében osztanak meleg ételt 217 rászoruló részére, 2 gyülekezetben pedig 2 360 euró értékben vásároltak élelmiszercsomagokat.

A beregi egyházmegyében 8 ingyen konyha működése lett támogatva 219 rászoruló részére. A márciusi hónap folyamán 25 városban és településen ezer élelmiszercsomag került szétosztásra nyolc ezer euró értékben.

Forrás: reformata.sk

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.