Az EVT főtitkára Kenyában és Etiópiában

2010. szeptember 29., szerda

altDr. Olav Fykse Tveit lelkész, az Egyházak Világtanáca főtitkára szeptember 22-től 28-ig afrikai körútra indult. Először Kenyába, majd Etiópiába utazott.

Dr. Olav Fykse Tveit lelkész, az Egyházak Világtanáca (=EVT) főtitkára szeptember 22-től 28-ig afrikai körútra indult. Először Kenyába, majd Etiópiába utazott.

altSzeptember 22-én a főtitkár találkozott a kenyai elnökhelyettessel, Kalonzo Musyokaval, aki nagyrabecsülését nyilvánította ki a vallási szervezetek pozitív szerepéről Afrika legújabb időkben tapasztalható fejlődésében. Tveit lelkész igehirdetést tartott az Egyházak Össz-Afrikai Konferenciájának nagygyűlésén Nairobiban, és szívélyes, meleg hangú testvéri megbeszélést folytatott hivatali elődjével, dr. Samuel Kobia lelkésszel a kenyai békéről, szabadságról, vallási helyzetről az országban. Tveit kijelentette: Szívesen és büszkén követem a lábnyomát. Nagy megtiszteltetés számomra, hogy Ön után jöhetek ebbe az országba, ebbe a városba, erre a kontinensre. – Afrikai útja során az EVT főtitkára találkozott Etiópia elnökével, valamint H.H. Abune Paulos pátriárkával, az Etióp Ortodox Tewahedo Egyház lelki fejével. Az etióp fővárosban, Addis Abebában Tveit főként a fejlődés és a helyi béketeremtés kérdéseivel foglalkozott. A Szent Kereszt ortodox ünnepen nagy tömeg előtt beszélt az EVT főtitkára, s rámutatott: A kereszt a béke jele, s arra kötelez mindenkit, hogy béküljön meg embertársával, kiváltképpen a  más hiten lévővel. A pátriárka tisztelettel és nagyrabecsüléssel szólt az EVT szolgálatáról a mai világban. (oikoumene.org – 2010-09-29 – dr. békefy-röhrig klaudia – reformatus.hu)

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.