„Az erőtlen erejét megsokasítja"

2012. július 04., szerda

2012.június 22. és 24. között tartották a Wüttenbergi Gustav Adolf Szervezet konferenciáját. Az eseményen Révész Jánosné etyeki lelkipásztor képviselte a Magyarországi Református Egyházat. A lelkésznő beszámolt a gyülekezetek és a Kárpát-medencében élő magyarság diaszpórahelyzetéről.

A konferencián részt vett még a brazil az ausztriai, szlovák és a szlovén evangélikus egyház, az olasz valdenssek, a lengyel lutheránus egyház, a romániai evangélikus és református egyház, valamint a Csehtestvérek egyház.

Az ünnepség csúcspontja az volt, amikor a Würtenbergi evangélikus püspök Friesenheimban egy ökumenikus istentiszteletet tartott és a hívők közös úrvacsoravételben érezhették, tapasztalhatták meg a testvériség összekötő erejét. A püspök megáldotta azon önkéntes fiatalokat, akik idén indulnak útjukra, hogy segítő szolgálatuk során az Úr irgalmának kinyújtott kezei lehessenek.

A delegáció tagjai vasárnap egy-egy német gyülekezetben szolgáltak, dr. Révész Jánosné Schmieheimben hirdette Isten igéjét, melynek gondolata a konferencia központi gondolatával volt összhangban: „Az erőtlen erejét megsokasítja", és a „megrepedt nádszálat nem töri össze, a pislogó mécsest nem oltja ki..." (Ézs42:3.)

Württembergi Gustav Adolf- Szervezet (GAW) szervezetet 1843-ban alapították, és ma több mint negyven partnerközösséggel és azok intézményeivel van kapcsolatban. A GAW egy diaszpóra-szervezet, ami azt jelenti, hogy kisebbségek kialakítását, hittérítő programok, valamint laikus lelkipásztorok és ösztöndíjasok képzését szorgalmazza. Utcagyerekekkel foglalkozó programokat támogatnak, templomok és egyéb egyházi épületek átépítésénél vagy restaurálásánál segítenek, és az ökumenizmus keretében hittestvérek egymással való kapcsolatának kialakításában közvetítenek. Ezen túl a női munka keretében társadalmi diakónusi akciókat támogat. Mindez adományok és hagyatékok, de istentiszteleti gyűjtések segítségével lehetséges. Fiataloknak önkéntes szolgálatokat közvetít, európai és latin-amerikai testvéri intézményekben. Évi ünnepeiken, diaszpóra-napjaikon testvérközösségek képviselőivel fórumot tartanak, és hiteles információkat nyújtanak a protestáns kisebbségek helyzetéről. A tartalmi munkáért az elnökség és a különböző bizottságok tagjai felelősek. Munkájuk támogatottsága mögött tiszteletbeli munkatársak elkötelezett csoportja áll.

Dr. Révész Jánosné

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió