Újra fedél alatt Aleppóban

2018. december 03., hétfő

Hálaadó istentiszteletre gyűlt össze az aleppói Immánuel református gyülekezet múlt vasárnap: amerikai, örmény, német és magyar támogatással újjáépítették a két évvel ezelőtti bombatámadásban megsérült templomukat. Képriport az újjáépítésről és az ünnepségről.

Az Immánuel gyülekezetet 1852-ben alapították a Szíria területére vándorolt örmény reformátusok, jelenlegi templomuk 1923-ban épült.

Az eredeti templom majd 100 évvel ezelőtt

Aleppót a szíriai örmény élet központjának is tartják. Sok örmény a 20. század elején a genocídium elől menekült oda és talált új otthonra. Az Immánuel templom az öt aleppói református gyülekezet egyike. 2017 végén a Magyarországi Református Egyház nyolcfős delegációja szolidaritási látogatást tett Szíriában, az általuk felkeresett gyülekezetek között volt az Immánuel is.

A küldöttség a „szabad ég” alatt találkozott az öt aleppói református gyülekezet képviselőivel 2017 decemberében 

A templomot 2016. január 17-én, vasárnap koradélután érte találat. Az akkori híradások szerint szélsőséges, „szakadár csoportok” indították a tetőszerkezetbe becsapódó rakétákat, egyes tudósítások nevesítették is az ISIS nevű terrorszervezetet.

A felújítási munkálatok 2018 tavaszán kezdődtek

A becsapódott gránát a templom tetőszerkezetét és részben a templombelsőt is megrongálta. A találat idején senki sem volt az épületben, így a közösség egy tagja sem sérült meg. A kitört üvegablakok, a megtört padsorok és a félig leszakadt tető ellenére a gyülekezet tagjai kitartóan összegyűlnek a vasárnapi istentiszteletekre, amit a bombatalálat óta a templom alagsorában tartottak.

Harout Selimian elnök a helyszínen követte végig a munkálatokat

Harout Selimian, a Szíriai Református Közösség elnöke németországi látogatása során úgy nyilatkozott, hogy békéért és a békés együttélésért munkálkodnak a Közel-Keleten. „Amikor eljön a béke, hitből kell újjáépítenünk mindazt, amit az elmúlt időszak történései szétszakítottak, a hamisságot igazságosságra kell cserélnünk és bizalmat kell szavaznunk a másiknak, tudva hogy egymásért vagyunk” – mondta az egyházi vezető, aki nemrégiben Magyarországra is ellátogatott.

A tetőszerkezet mellett a templombelső is megújult

Az újjáépítést amerikai, örmény, német és magyar összefogás tette lehetővé. Az Amerikai Örmény Missziói Társaság mellett a gyülekezetet a Gustav Adolf Werk (GAW) és a Magyarországi Református Egyház is támogatta.

A gyülekezet tagjai az utolsó simításokat végzik a december 4-i ünnepi istentisztelet előtt

A német segélyszervezet 40 ezer euróval támogatta a megrongálódott templom újjáépítését. A GAW által számunkra biztosított támogatási keret terhére egyházunk évi 10 ezer eurót ajánlott fel a közel-keleti református egyházak projektjeinek támogatására.

A hálaadó istentiszteleten ökumenikus közösségben ünnepeltek a résztvevők

Így a nagyságrendileg 40 millió forintos beruházás csaknem tíz százalékát a Magyarországi Református Egyház biztosította a német protestáns segélyszervezeten keresztül tett felajánlásával. Az aleppói Immánuel örmény református gyülekezet tagjai így valóban megtapasztalhatták, hogy velük van az Isten.

Igét hirdetett a Közel-Keleti Örmény Református Egyházak Uniójának elnöke, Mgrdich Karaguezian is

Az összefogás megerősítette azt, amit Harout Selimian a GAW magyarul is megjelent kiadványában így fogalmazott meg: „Az elmúlt években, a szíriai háború idején, keresztyénként sokszor éreztük elhagyatva magunkat: látszólag magányosan és a világ többi részétől elszakítva éltünk. Sokszor a reményt is elvesztettük, és azt mondtuk magunknak, hogy senki sincs »odakint«, aki segítsen.  Nem is tévedhettünk volna nagyobbat! Rádöbbentünk ugyanis, hogy az elmúlt években a nyugati keresztyének mindvégig gondolatban hordozták fájdalmunkat, és szüntelen imádkoztak értünk és velünk. Hálatelt szívvel gondolunk erre.”

Harout Selimian a hálaadás mellett emlékeztette a gyülekezetet Isten elhívására, hogy a béke követeiként éljenek Aleppó városában

A templomot a Közel-Keleti Örmény Református Egyházak Uniójának vezetése, köztük Mgrdich Karaguezian elnök jelenlétében szentelték újra, aki Bejrútból érkezett a jeles alkalomra. Az istentiszteleten 11 felekezet képviseltette magát, az egyházvezetők mellett a városi méltóságok is tiszteletüket tették.

Paul Haidostian, a bejrúti örmény Haigazian Egyetem elnöke is szólt az egybegyűltekhez

A hálaadó istentiszteletre több mint 700 fős tömeg gyűlt össze, hogy együtt ünnepeljen a mintegy 100 gyülekezeti taggal és közösen imádkozzanak a békéért, kiengesztelődésért és a lelki megújulásért.

Az istentiszteleten a magyar reformátusok üdvözlete is elhangzott

Külügyi Iroda

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.