Az egyházi törvény módosításáról tartanak tudományos konferenciát

2011. március 11., péntek

A vallásszabadság kérdéséről és az egyházak jogi helyzetének szabályozásáról tanácskoznak az MRE zsinati székházában március 16-án. A tanácskozáson részt vesz Jan Peter Balkenende, holland exkormányfő.

Az esemény szervezője a Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara (KRE-ÁJK), a Református Közéleti és Kulturális Központ (RKKK), valamint a Magyar Külügyi Intézet (MKI). A konferencia apropója, hogy az első féléves parlamenti törvényalkotási tervnek része az egyházakról szóló 1990. évi IV. törvény átalakítása. A tervek szerint a törvénymódosítással kapcsolatban március végén indul el az egyeztetés a kormány és az egyházak között. A konferencia szervezői úgy gondolták, hogy ilyen módon is megismerhető a készülő törvény jogalkotói koncepciója, valmint az egyházak véleménye. Továbbá így is nyomatékot kaphat, hogy a Magyarországi Református Egyház, a KRE és az RKKK is érdeklődéssel, és szakmai hozzáértéssel figyeli és követi az eseményeket.

A konferencia célja, hogy a hivatalos kormányzati elképzelések mellet hangozzanak el olyan álláspontok, amelyek a majdan beinduló párbeszéd során esetleg figyelembe vehetőek lesznek a törvény kialakítása vagy véglegesítése szempontjából. Ezért nemcsak református, hanem katolikus előadók is felszólalnak a konferencián.

A tanácskozásra meghívást kapott Jan Peter Balkenende volt holland miniszterelnök is, aki a holland állam és az egyházak kapcsolatát, illetve az e téren szerzett európai tapasztalatokat fogja bemutatni.

A tanácskozást Dr. Zlinszky János, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Jog-és Államtudományi Karának professzora vezeti majd. A konferencián több neves előadó fejti ki álláspontját a témákkal kapcsolatban. Szászfalvi László Egyházügyi, Civilügyi és Nemzetiségi Államtitkár, az állam és egyház viszonyának új szabályozási irányelveiről, míg Dr. Molnár Pál, az MRE Doktorok Kollégiuma jogi szekciójának elnöke az egyházak jogi helyzetének új szabályozásához szükséges jogalkalmazási szempontokról fejti ki véleményét.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam-és Jogtudományi Karának dékánja, Dr. Király Miklós az egyházak Európai Unióban betöltött helyéről és szerepéről beszél majd. Dr. Schanda Balázs, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog-és Államtudományi Karának dékánja Vallásszabadság az Európai Emberi Jogi Bíróság gyakorlatában címmel tart előadást. Végezetül az egyházalapítás európai tapasztalatairól tart beszámolót Dr. Antalóczy Péter, a Károli Gáspár Református Egyetem Állam-és Jogtudományi Karának dékánhelyettese.

A konferencia programja

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.