Az egyház küldetése az ökológiai igazságosságért dolgozni

2011. november 24., csütörtök

Világ számos egyházának képviselői október végén az indiai Csennájban találkoztak  azért,  hogy ismét megerősítsék elkötelezettségüket a környezeti igazságosság mellett. Az „Erdő, a mi jó szomszédunk” elnevezésű kétnapos tanácskozást az Erdők Nemzetközi Éve alkalmából  a Dél Indiai Egyház, az Egyházak Világtanácsával és az Indiai Egyházak Nemzeti Tanácsával együttműködve rendezte meg. A több mint hatvan résztvevőt számláló konferencia célja az volt, hogy szót emeljen a teológiai és etikai szempontokon túl az egyházak által a környezet megóvása érdekében tehető lépésekről is.

Az alkalmon hangsúlyozták, hogy az erdőket átfogóan kell vizsgálni, rávilágítva a biodiverzitás, valamint az állatok és növények védelmében játszott fontos szerepükre. A témák között kitértek az erdőirtásra is, amely jelenség jól szimbolizálja a társadalmak kapzsiságát és annak éghajlatváltozásra gyakorolt hatásait.

Viji Varghese Eapen, a Dél Indiai Egyház Ökumenikus Kapcsolatok és Környezeti Problémák részlegének igazgatója szerint a konferenciával egy újabb lépést tettek a problémának alárendelt közösségek és az erdők biodiverzitásának, biológiai sokféleségének megmentése felé.

Az indiai gyülekezeteket az ügy iránti, évek óta tartó elkötelezettségükért és a probléma átfogó, gazdasági és szociológiai szempontokat is vizsgáló megközelítéséért Dr Guillermo Kerber, az Egyházak Világtanácsának környezeti igazságosságért és a teremtett világ megőrzéséért felelős programigazgatója méltatta.

A konferencián résztvevők nyilatkozatban erősítettek meg a helyi egyházakkal és gyülekezetekkel való együttműködés szükségességét az Isten által teremtett világ megőrzéséért, valamint szolidaritásukat fejezték ki a Kudankulamba és Dzsaipúrba tervezett atomerőművek ellenzői  felé. A dekalráció felszólítja az egyházakat arra is, hogy kötelezzék el magukat az ökológiai igazságosság és a teremtett világ védelme mellett.

Az ökológiai igazságosságot és a teremtett világ védelmét az Egyházak Világtanácsa központi témái közé emelte. Az elmúlt három évben emberek millióit, gyülekezetek ezreit mozgatta meg világszerte a Teremtés Hete (Time for Creation),  amely alkalom arra az egyre fajsúlyosabbá váló kérdésre irányítja rá a figyelmet, miként reagáljunk az ökológiai egyensúly felbomlására.

A csennaji egyezmény szövegét az alábbi linken olvashatják

Forrás: www.oikumene.org

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió