Magyar egyházi program nyerte el a nemzetközi teremtésvédelmi díjat

2018. október 25., csütörtök

Az Európai Keresztyén Környezetvédelmi Hálózat idén az „Őshonos gyümölcsfák egyházi kertekben" elnevezésű magyarországi ökumenikus programot ismerte el a Roman Juriga Díjjal a szervezet októberi lengyelországi nagygyűlésén.

Az Európai Keresztyén Környezetvédelmi Hálózat (European Christian Environmental Network – ECEN) 2017-ben meghirdette a nemzetközi Roman Juriga Díjat, amelyre az európai keresztyén közösségek már működő, inspiráló egyházi környezetvédelmi programmal pályázhatnak.

A díjat Roman Juriga cseh ortodox teológus és keresztyén vezető tiszteletére nevezték el, aki az ECEN alapító tagja volt. Életében fáradhatatlanul munkálkodott új és izgalmas környezetvédelmi programokon egyházával és partnereivel együtt. Elsősorban a megújuló energiaforrások felhasználási technológiával foglalkozott, azzal a meggyőződéssel, hogy Istentől kapott bolygónk integritását tisztelni kell és megőrizni.

A díj meghirdetésével az ECEN az ő törekvéseit kívánja folytatni, elismerve és támogatva azokat a keresztyén környezetvédelmi tevékenységeket, amelyek gyakorlatiasak, életszerűek, és több helyen is megvalósíthatók, számításba véve a társadalmi és gazdasági következményeket.

A Roman Juriga Díj 2018-as győztese a magyarországi egyházak „Őshonos gyümölcsfák egyházi kertekben" elnevezésű ökumenikus programja lett. Az ECEN döntőbizottsága különösen a program ökumenikus és innovatív jellegét emelte ki. Ezen túl két program kapott még külön elismerést, az Anglikán Egyház „Islington Sustainable Church” és a skót Ökogyülekezeti Mozgalom „Cowal Church Energy Project” programjai. A díjat az ECEN 12. nagygyűlésén, Katowice-ben adták át október 8-án.

A nagygyűlésen huszonkét európai és tengerentúli ország küldöttei tanácskoztak arról, hogyan lehetne igazságosan elosztani a rendelkezésre álló erőforrásokat a gazdasági és ökológiai igazságosság elveit tiszteletben tartva. Az idén 20 éves szervezet szembenézett a teremtésvédelem jelen kihívásaival és zárónyilatkozatában – mely magyarul is olvasható – megoldási javaslatokat fogalmazott meg az egyházak számára.

Az „Őshonos gyümölcsfák egyházi kertekben” őrzési program 2011-ben indult, és a NÖDIK (Növényi Diverzitás Központ) koordinálja. A programban számos egyházi közösség vesz részt, célja a Kárpát-medencében régóta termesztett fajták megőrzése, újrahonosítása; a gyümölcstermesztés ősi ismeretanyagának megtartása és továbbadása; bemutatókertek létrehozásával a tájfajták bemutatása, megismertetése a vidéken élő fiatalokkal; a lakosság változatosabb, egészségesebb gyümölcshöz való juttatása.

A gyümölcsfák közösségek szerinti megoszlása (forrás: NÖDIK)

A program keretében 2017-ig 165 gyümölcs bemutatókert létesült, összesen 6002 darab gyümölcsoltvánnyal. Minden telepítési szezonban évente kétszer – azaz tavasszal és ősszel a NÖDIK szakmai rendezvény alkalmával adják át az eltelepítésre váró gyümölcsoltványokat. Jelentkezni a NÖDIK honlapján keresztül lehet.

Kodácsy Tamás

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.