Víz a fenntartható jövőben

2016. június 21., kedd

Több mint 80 küldött, 23 európai országból vett részt Helsinkibe, az Európai Keresztyén Környezetvédelmi Hálózat (ECEN) 11. Nagygyűlésén, ahol egyházunkat Szűcs Boglárka ökogyülekezeti referens, valamint Kodácsy Tamás, az ECEN Teológia munkacsoportjának vezetője képviselte.

Emlékeztetőül, 2014. nyarán az ECEN Balatonszárszón tartotta a 10. Nagygyűlését, amelynek a témája az energiafelhasználásról, a klímaváltozásról és az egyházak szerepéről. Most a 11. nagygyűlését Helsinkiben, az ortodox Sofia Központban tartották, ahová 23 európai országból több mint 80 küldött érkezett, hogy együtt imádkozzanak, munkálkodjanak és tanuljanak egymástól a teremtett világ megőrzéséért.

A nagygyűlés a történelmi jelentőségű Párizsi Klímacsúcs után került megrendezésre, amelyre a téma is reflektált. „Víz a fenntartható jövőben” címben összekapcsolódott a klímaváltozás, a vízkörforgás és a fenntartható lét kérdése. Párizs után ezekre fókuszáltak az európai egyházak, hogy a reményben erősítsék egymást, tanuljanak egymástól és megosszák tapasztalataikat és terveiket.

Az előadások a témát teológiai, tudományos és politikai szemszögből világították meg. A nyitóelőadásban Ft. Graham Usher anglikán püspök (Dudley) húzta alá a víz bibliai és szakramentális jelentőségét a keresztyén hagyományban. A konferencia annak is teret adott, hogy a környezetvédelmi szakemberek és az egyházvezetők együtt beszéljenek az egyházak aktív szerepéről a klímaváltozás elleni küzdelemben. A finn egyházvezetők is tartottak plenáris előadásokat, részt vettek a fórumbeszélgetéseken, Kari Mäkinen evangélikus érsek és Irja Askola evangélikus püspök is. Hangsúlyozták, hogy nagy mértékben támaszkodnak és várják a saját egyházi teremtésvédelmi szervezeteik, ökológiával foglalkozó teológusaik hozzájárulását és iránymutatását abban, hogy az egyháznak mit lehet és kell tennie a teremtésvédelemben.

Ambrosius ortodox metropolita – aki többek között remekül beszél magyarul is – különösen is nagy odaszánással és energiával vett részt a konferencián. Plenáris előadása mellett, az ortodox Uspenski katedrálisban vasárnapi liturgiát (istentiszteletet) tartott, és reggeli áhítatot vezetett.

A nagygyűlés zárónyilatkozatot fogadott el, ahol a vízre fókuszálva fogalmazták meg a mostani kihívásokat és szólítottak fel tettekre.

Kodácsy Tamás

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.