Amihez kevés az emberi erőfeszítés

2020. január 20., hétfő

A keresztyének egységének megteremtéséhez kevés az emberi erőfeszítés, szükség van a „szívből jövő, állhatatos imádságra" – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek az ökumenikus imahét megnyitóján vasárnap este Budapesten, a Kálvin téri református templomban.

A bíboros a keresztyének egységéért megrendezett programsorozat nyitó istentiszteletén felidézte: az utóbbi évtizedekben a keresztyén felekezetek képviselői sokszor áttekintették közös történetüket. „Gyakran és kölcsönösen szóltunk olyan emberi hibákról is, amelyek hozzájárultak a szakadások kialakulásához és elmélyüléséhez". Már ezeknek a hibáknak a felismerése is „magában hordozza a feladatot, hogy nagyobb szeretettel és megértéssel közeledjünk egymás felé" – fogalmazott Erdő Péter.

A bíboros kitért arra is: „káros felületesség volna" a különböző felekezetek hitelvi különbségeit „kézlegyintéssel elintézni", mondván, „a tartalmi kérdések nem lényegesek, fő az udvariasság". „Ha ezt mondanánk, akkor hitünk egész tartalmának komolyságát kérdőjeleznénk meg, az pedig már a Krisztushoz való tartozás létkérdése" – jelentette ki. „Hitünk súlyos kérdéseiről őszinte szándékkal beszélve mindig átérezzük, hogy a feladat nagyobb, mint ami puszta emberi erővel megoldható. Ezért van szükség a szívből jövő, állhatatos imádságra a keresztények egységéért" – mondta Erdő Péter.

Megnyerni egymást Krisztusnak 

Kondor Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház Déli Egyházkerületének püspöke arról beszélt: az embereknek nagyobb szükségük van Krisztusra, mint bármire a világon. „Ezért mi keresztyének nem arra törekszünk, hogy egy-egy felekezeti vagy vallási vitát megnyerjünk egymás között vagy a körülöttünk lévő világban, hanem egyedül arra, hogy embereket nyerjünk meg Krisztusnak" – mondta. Hozzátette: egy vita megnyeréséhez elég okosnak lenni, egy ember megnyeréséhez azonban keresztyénnek kell lenni.

Szólt arról is: Isten nem bánik másként „gyermekeivel", mint a többi emberrel, „nem teszi őket vitrinbe", hanem belehelyezi őket a „tarka, sokszínű világba, ahol szükség van rájuk, ahol feladatuk van". Ezért Isten embere vállalja a sorsközösséget családjával, egyházával, nemzetével és minden erejével fáradozik közösségéért. Úgy fogalmazott: „mindnyájunk életében vannak elkerülhetetlen dolgok, kényszerű együttlétek", de ezek a helyzetek mind alkalmat adnak Isten üzenetének átadására. „Ha meg merjük tölteni ezeket az alkalmakat Krisztus jelenlétével, akkor az élet egészen kicsi, szürke dolgai megnőnek, sorsdöntőkké válnak" – mondta Kondor Péter.

Az egységért és az üldözöttekért is imádkoznak

Fischl Vilmos, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) főtitkára köszöntőjében kiemelte: a keresztyének közötti megosztottság hosszú évszázadok óta tart. „Ez nagyon fájdalmas, és ellenkezik Isten akaratával." Ezért az imahéten szerte az országban a különböző felekezetek tagjai közösen imádkoznak a keresztyének egységéért és a megbékélésért a világban, hogy „az ima erejével legyőzzük a megosztottságot".

Nem mindennapi emberség

Az idei ökumenikus imahét anyagát a máltai keresztyének készítették, mottója az Apostolok Cselekedeteiből vett idézet: "...nem mindennapi emberséget tanúsítottak irántunk." Az ökumenikus imahetet 1908 óta rendezik meg, az eseményen először még csak az anglikán és a katolikus egyház tagjai vettek részt, és csak az egyesült államokbeli Graymoorban tartották meg. A program Magyarországon mintegy két évtizedes hagyományra tekint vissza.

A résztvevők az istentisztelet végén közösen imádkoztak az üldözött keresztyénekért, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia és a MEÖT közös programsorozatának kezdőnapja ugyanis 2018-tól egyben az üldözött keresztyénekért imádkozás vasárnapja is. A liturgiai szolgálatban részt vettek a MEÖT tagegyházainak vezetői. A szertartáson jelen volt mások mellett Karácsony Gergely főpolgármester is.

Forrás: MTI, fotó: Balogh Zoltán

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.