MONAMO jótékonysági koncert a párizsi magyar ajkú gyülekezet javára

2012. április 05., csütörtök

2012. március végén jótékonysági koncert turnéra indult a MONAMO jazz-együttes. A háromtagú formációt Nagy János zongoraművész, zeneszerző és református kántor hívta életre, hogy a népzene és a klasszikus zene közötti űrt betöltve, kortárs írók szövegeit megzenésítve örvendeztessék a hallgatóságot.

A turné az egyház és a Magyar Kulturális Intézetek közreműködésével jött létre, akik egyben a helyszínt is biztosították az előadásokhoz. A március 31-ei párizsi koncert bevételét a párizsi magyar ajkú református gyülekezet részére ajánlották fel a szervezők.

A MONAMO együttest március 29-én a turné első állomásán, a Stuttgarti Magyar Kulturális Intézetben Dr. Ódor László, az intézet vezetője látta vendégül. A koncertre nem csak magyarok, hanem német vendégek is ellátogattak. A következő este a formáció a Brüsszeli Magyar Kulturális intézetben lépett fel, melyre többen ellátogattak a brüsszeli magyar ajkú gyülekezetből is. Egyházunk külföldi kapcsolatai közül is eljöttek az alkalomra, így többen képviselték magukat az Európai Egyházak Konferenciája Egyház és Társadalom Bizottságának brüsszeli irodájából.

Március 31-én a Párizsi Magyar Kulturális Intézetben megszervezett koncertre majd nyolcvanan váltottak támogatói jegyet. Dr. Ablonczy Balázs, az intézet igazgatója köszöntötte a vendégeket, a helyi magyar gyülekezet pedig fogadást készített elő a közönségnek, akik a jótékonysági koncert bevételével a párizsi magyar ajkú református gyülekezetet támogatták. A gyülekezetben a koncertet követő napon, vasárnap délután Ódor Balázs lelkipásztor szolgált. Az úrvacsorás istentiszteletet követően a gyülekezet, szokásához híven a gyülekezeti teremben gyűlt össze, ahol kávé és sütemény kíséretében beszélgethettek. A presbitérium tájékoztatása szerint a gyülekezetbe 45-50 Párizsban élő magyar református jár, akik között az utóbbi időben egyre több a fiatal. Mivel a gyülekezetnek saját lelkésze nincs, a Generális Konvent támogatásával évente öt alkalommal a Kárpát-medencéből, egyébként a környező országokból érkezik lelkipásztor az istentiszteletre szolgálni, az utóbbi időben többször keresztelőt is ünnepelve. A magyar nyelvű közösség és a havonkénti találkozások az istentiszteletek alkalmával fontos szerepet töltenek be gyülekezeti tagok életében, akik hálásan és szeretetteljesen fogadták a zenekar tagjait.

A koncert mindhárom helyszínen magával ragadta a hallgatóságot, változatos programján szerepeltek zsoltárfeldolgozások, saját szerzemények és megzenésített versek, köztük Arany János Árva fiú balladája című művének megrázó erejű feldolgozása.

Az eseménysorozatot a MRE külügyi irodája a párizsi gyülekezet kérésére az utaztatás biztosításával támogatta.

A zenekarról

A MONAMO jazz együttes első koncertjét a Budapest Jazz Clubban adta 2011-ben. Kéthavonta a budapesti Fasori Evangélikus Templomban adnak zenés jazz Istentiszteletet, és fellépnek a MÜPA-ban is.  Az együttes tagjai az Erkel-díjas zeneszerző és zongoraművész Nagy János, Szirtes Edina Mókus ének- és hegedűművész, valamint Mogyoró Kornél professzionális ütőhangszeres. Elsősorban saját dalaikat adják elő népzenei vagy klasszikus stílusban, de előfordul, hogy a kettő ötvözetét hallhatja a közönség. Ezen kívül kortárs magyar költők verseire készült művek is elhangzanak, vagy általuk feldolgozott standardek. Zenéjük nem hivalkodó, a hangsúly a zene szeretetén és a játék örömén van.

Az együttes tagjai

A hazai és külföldi zenei világban is méltán elismert zongorista és zeneszerző, Nagy János (zongora), a kortárs jazz számos neves képviselőivel játszott már együtt, például Al diMeola-val, David Murray-jel, Alex Acuna-val, Dresch Mihállyal, Babos Mihállyal vagy Szakcsi Lakatos Bélával. Számos díjjal jutalmazták, 2011-ben Erkel-díjat kapott. A különböző zenei darabok komponálása mellett 2002-ben a szegedi Kövér Béla Bábszínház felkérésére írt egy egyfelvonásos operát Hasbeszélő címmel, valamint több zenekarban és együttesben közreműködik.

Szirtes Edina Mókus (ének, hegedű) hegedűművész. Több színházban zeneszerzőként dolgozott, valamint stúdiózenészként és dalszerzőkén számos komoly és könnyűzenei együttes produkciójában, koncertjén volt közreműködő. működött közre. Rendszeresen fellép olyan híres művészekkel mint Presser Gábor, Hevesi Tamás valamint a Péter Sárik Trió. Tessék-lássék címmel megjelent szólólemezét a Fonogram szakmai zsűrije világzene kategóriában 2010-ben a legjobbnak ítélte. Ugyanebben az évben a Kortárs Dalíró verseny második helyezését nyerte el.

Mogyoró Kornél (ütőhangszerek) testvére hatására 5 éves kora óta játszik ütős hangszereken. 12 éves korában volt első fellépése, 20 éves kora óta tartja magát professzionális dobosoknak. Zenért már Presser Gáborral és Kaszás Péterrel. 2002 óta működő zenekara a „Electric Jazz Force" nemzetközi szinten elismert. 2001-ben Kornél meghívást kapott a European Jazz Youth Orchestra-ba, amit Európa legjobb fiatal zenészeiből állítanak össze. Ezzel a zenekarral egy európai turnén vett részt. Kornél jelenleg az Anselmo Crew, a Peca, a Kada, a Pleszkán trió és a Kolinda zenekarok állandó tagja, rendszeresen, vendégként fellép az Egyszercsak zenekarral és a Német Gábor Project-tel.

Külügyi Iroda

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.