A Biblia már 542 nyelven elérhető

2015. május 29., péntek

A Bibliatársulatok Világszövetsége május 5-én hozta nyilvánosságra a teljes bibliafordítások számát. 2014 rekordév volt.

Az Újszövetséget 1324 különféle nyelvre, egyes bibliai iratokat pedig további 1020 nyelvre fordítottak le. Ezzel 2886 nyelven elérhető a Biblia legalább egy könyve. Nyelvkutatók 6900 nyelvet tartanak számon világszerte.

A Világszövetség „rekordévként” jellemezte a tavalyit: 51 első és újfordítás, illetve revízió készült el 2014-ben a bibliatársulatok gondozásában. Az érintett 51 nyelvet legalább 1,3 milliárd ember beszéli, ebből a kínait önmagában mintegy 1,2 milliárdan.

Az Újszövetség irodalmi kínai (mandarin) nyelvű kritikai kiadásával a világ legnagyobb nyelvcsoportját érik el. Svájci adományokból többek között Grúziában, Indiában és Kambodzsában is támogattak bibliafordítást.

A Bibliatársulatok Világszövetsége 146 tagszervezetet számlál, köztük a Magyar Bibliatársulatot, és több mint 200 országban van jelen. Világszerte ma is több mint 400 folyamatban lévő fordítási és revíziós programot tart számon.

Külügyi Iroda

www.protestantnews.org

 

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.