Freskókat fogadtak örökbe Abaújváron

2013. augusztus 29., csütörtök

„Fogadj örökbe egy négyzetméter freskót" címmel adománygyűjtő évet hirdettek az abaújvári reformátusok a műemlék templomukban található, Közép-Európa legértékesebb és legépebb freskóinak teljes feltárásáért. Az augusztus 3-i ünnepségen hat gyülekezet is ott volt, hogy összefogással támogassák a kezdeményezést.

A református templom falai mögött megbúvó ötszáz négyzetméter felületű, egybefüggő freskó feltárására gyűjt az abaújvári egyházközség. A falfelület restaurálása négyzetméterenként kétszázezer forintba, a teljes felújítás összesen százmillió forintba kerülne, ezt sem pályázati pénzből, sem önerőből nem tudja kifizetni a gyülekezet. Ezért indították el nagyszabású adománygyűjtő akciójukat, melynek keretében gyülekezetek, szponzorok és támogatók segítségére számítanak.

Ideiglenesen zárva

 

Abaújvár református temploma gótikus műemlék, egy Árpád-kori templom helyén épült annak köveiből. „A hajó és a szentély falait freskókkal díszítették Perényi Péter megrendelésére. Miután a falu református lett, a sekrestyét lebontották, a freskókat bemeszelték. Csak 1912-ben találtak rá a fehér szín alatti értékes festmények egy darabjára" – mesélte el a Reformátusok Lapjának Tóth István lelkipásztor a templom történetét.

 

1997-ben kezdtek hozzá a rossz állapotú templom felújításához, akkor jöttek rá, hogy a beázott épület falain páratlan lelet található, a magyarországi gótikus festészet emlékei. A templomot akkor kiürítették, a falakat vizesedést gátló lapokkal szigetelték, de több munkára az állami műemlékvédelemnek nem volt pénze.

 

"Tizenhárom éve áll üresen, belseje felásva, a padok egy tanyán, lassan az enyészeté lesznek. Tizenhárom éve az istállóból kialakított teremben találkozik a gyülekezet vasárnaponként, azóta csak kétszer tartottak istentiszteletet a templomban" – számolt be az áldatlan állapotokról a lap 2010-ben. 2012-ben pályázati forrásból javításokat végeztek a műemlék épületen, de teljes felújítás a mai napig várat magára.

 

reformatus.hu

A programsorozat augusztusi megnyitóján jótékonysági akcióval egybekötött zenés fesztivált és keresztyén művészeti programokat szerveztek. A kezdeményezéshez határon innenről és túlról csatlakoztak gyülekezetek – köztük Bódvaszilas, Kassa, Nagyvisnyó, Szabolcs, Szendrő és Vizsoly – melyek a számukra felállított sátrakban bemutatkoztak, illetve közülük néhányan felajánlásokkal is támogatták a freskófeltárást. Az akció mellé nemcsak gyülekezetek álltak, Mészáros János Elek a Csillag Születik Győztese, és a Continental Singers jótékonysági koncerten gyűjtött adományokat.

A freskójegyeken keresztül történt felajánlásokból, a koncertek bevételeiből illetve a perselypénzből hat és fél négyzetméter freskó feltárására elegendő adomány gyűlt össze. Ebben benne van a munkálatokat végző restaurátorok felajánlása is, akik három négyzetméter falfelület helyreállítását vállalták térítésmentesen. Mint Tóth Viktória lelkipásztor érdeklődésünkre elmondta, az engedélyek beszerzését követően akár már tavasszal elkezdődhetnek a munkálatok, a feltárást a szentély falfelületével szeretnék kezdeni, ez becslések szerint 30 millió forintba kerül.

A már látható falrészletek mellett – Szent Márton legendája, Szent Bertalan vértanúsága és Jézus a templomban – a meszelt falak alatt valószínűleg a szenvedéstörténet egyes darabjai rejtőznek, ezt azonban nem vehetik biztosra, amíg el nem kezdődnek a munkálatok. Addig is várják a felajánlásokat, illetve támogatók, szponzorok és védnökök jelentkezését, a befolyt adományokat pedig egy külön számlán kezelik. A szervezők hamarosan egy országos akciót indítanak, hogy felhívják a figyelmet Közép-Európa minden bizonnyal legértékesebb s legépebb rejtőzködő festményeire.

Szöveg: Kojsza Péter / tirek.hu 
Képek: Kalocsai Richárd / Abaújvár facebook 

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió