Készüljünk karácsonyra – idő magunkra, másokra, otthonunkra

2011. december 19., hétfő

Hogyan töltődhet fel testileg és lelkileg az ember adventben? Mi a jó, az igazi ajándék? Van református karácsonyi menü?Hogyan ünneplik a református családok Jézus születését? Négy háziasszonyt kérdeztünk, akik megosztották velünk tapasztalataikat. Tiszta, takarékos, lelki élményekben gazdag karácsonyt kívánunk cikksorozatunk első, készülődésről szóló részével.

Hogyan készüljön a család az ünnepre, hogy ne érezzék nyűgnek? Hogyan töltődhet fel testileg és lelkileg az ember adventben? Tippeket, ölteteket, praktikákat kínálnak kezdőknek és haladóknak: Gilicze Andrásné, szentes-felsőpárti lelkipásztor, az Országos Nőszövetség titkára, három gyerek édesanyja. Fördős Kata missziói gondnok, gyermek misszionárius, a Budai Gyülekezet tagja, a Reformátusok Lapja óvodás rovatának szerzője, két gyermek édesanyja. Jakab-Köves Gyopárka, írónő, szombathelyi lelkész felesége, a Dunántúli Nőszövetség tagja. Dr. Vargha Ferencné Kiss Réka, biztosítási ügynök, a pápai nőszövetség elnöke, kórházlátogatói csoportot vezet, két nagylány unokája van.

Fontos a jó időbeosztás

„Mindenki gondolja végig, mi az, amit el kell végeznie, mennyit tud vállalni a készülődésből, úgy, hogy közben tudja folytatni az állandó, napi háziasszonyi teendőit is” – mondja Jakab-Köves Gyopárka. „Ebben nagy segítségünkre lehet, ha készítünk egy listát, amin szerepel mindaz, amit advent egy-egy hetében el kell végezni, és az, amit csak az utolsó héten, az utolsó pillanatban kell megcsinálni” – teszi hozzá a szombathelyi lelkészfeleség.

Fördős Katáéknál mindig készül egy előzetes terv, ennek segítségével el tudják kerülni a nagy plázabeli tömegeket, és a kapkodást. Így számukra az advent valóban az elcsendesedés időszakává válik. „A bevásárlás többnyire a férjem segítségével történik, az apróbb meglepetések és a lakásdíszítés a lányom dolga, aki már huszonegy éves. A lakást már advent első napján elkezdjük kidíszíteni.” Nagytakarítást nem tartanak, mert azt vallja, „egy tisztán tartott lakás nem igényli a hatalmas felfordulással járó, kimondottan karácsonyi takarítást”.

Sok időt, energiát tud a háziasszony spórolni, ha bevonja gyermekeit is, akár egészen kis dolgokkal a készülődésbe, ad tanácsot Gyopárka, aki négy gyerek édesanyja. „Nálunk a kisebbek leszaladnak valamiért a pincébe, elmennek ezért-azért. A nagyobbak pedig, a tizenkét-tizennégy évesek már egy teljes süteményt el tudnak készíteni.”

Kiss Réka gyakorlott már az ünnep előtti készületekben, nagyon hamar végez a sütéssel, takarítással. De segítséget ő is elfogad, férje pucolja a diót a süteményhez. „Ha karácsonyra hazajönnek a lányaink, ők is segítenek, mindig a kisebbik díszíti fel a fát.”

Kettős készülődés

„Az adventi készülődés a legszebb része az évnek – véli Kiss Réka, mert mint mondja –, egészen különleges dolog a várakozás élménye.” Számára kettős a karácsonyi készülődés, noha sok a dolga ilyenkor, hagy időt a pihenésre és a csendességre is. Lelki készülődésének minden évben részei a gyülekezeti igei alkalmak és az adventi éneklések, a pápai református kórus adventi előadása.

Jakab-Köves Gyopárka óva int mindenkit attól, hogy megpróbálja kihozni a maximumot az ünnepből, ahogyan elképzelte azt, hogyan lesz tökéletes a család számára, mert eközben könnyen túlhajthatja magát az ember. „A díszletek, a fogások csak másodlagosak. Az ember ne csak megtisztult környezetben, hanem megtisztult lélekben is legyen, ennek kell karácsony középpontjába kerülnie.”

„Nagyon egymás felé fordulunk a karácsony előtti estéken” – mesél családja adventjéről Gilicze Andrásné. Mint mondja, odafigyelésre, nyugalomra, szeretetre és kedvességre a többi napon is szükség van. Ő maga gyűjti a karácsonyi történeteket, verseket, igyekszik elfelejteni, ami bosszantja, s az a tapasztalata, Isten el tudja venni ezeket a problémákat.

Az Országos Nőszövetség titkára arra bíztat mindannyiunkat, próbáljunk meg magunkba nézni, mert mi is tekinthetünk rosszul a világra, sokszor mi is hozzájárulunk ahhoz, hogy nem kedvesek az emberek. „Nehéz – mondja –, de az nem megoldás, ha csak azt várjuk, hogy mások adjanak nekünk. Rá kell jönnünk, hogy lehetünk szeretett emberek, úgy, hogy mi is odafigyelünk másokra.” Dömötör Ilona: Karácsony várlak című versére utalva mondja: „Ha imádkozva várjuk, nem csak egy szép esténk lehet, hanem dicsőségessé tehetjük minden napunkat.”

Mások felé nyitni

Háziasszonyaink mind aktív tagjai gyülekezetüknek, úgy vélik, a várakozás ideje nemcsak a családokról szól, a gyülekezeti közösségeknek is nyitni kell mások felé. Gilicze Andrásné gyülekezete sok szolgálatot végez adventben a fogyatékkal élők, nyugdíjasklub és a kórház dolgozói között. Mint mondja, nem szeretnék, ha ezek a csoportok ige nélkül, a karácsony valóságtartalma nélkül maradnának. „A cserkész ifiseink vagy a nőszövetség több száz mézespogácsát sütnek minden évben, becsomagolják, áldást írnak rájuk, kimennek aranyvasárnapkor a forgalmas főtérre, s osztogatják az embereknek. Azokat megdöbbenti, hogy csak úgy kapnak valamit.” Volt már, aki később ennek hatására kereste fel a gyülekezetet.

Kiss Réka elárulta, a karácsony előtti időszakban a munkáját kicsit félreteszi, kiveszi részét a pápai nőszövetség tevékenységéből. Minden évben hajléktalanokat látogatnak, ruhát, házi süteményt visznek nekik, versekkel és énekekkel próbálják odavarázsolni számukra a meghitt családi légkört. Az idős, egyedülálló embereket is meglátogatják ilyenkor, ahogy mondja, odaszánják idejüket, hogy beszélgessenek velük, ne maradjanak emberi kapcsolatok nélkül.

Gilicze Andrásné gyülekezetének tagjai Igékkel teli gyógyszeres fiolákat visznek a kórházba. A betegeknek szánják, lélekerősítőnek, de néha az orvosok is kérnek. „A visszajelzések szerint ez többet ér mindenféle édességnél” – mondja a lelkésznő. Szerinte Krisztusvárásunk akkor lehet igazán boldog, ha adunk valamit másoknak is abból, amit mi kaptunk a mi szerető Urunktól.

Feke György – Kováts Annamária

Cikksorozatunk korábbi részei:
Készüljünk karácsonyra – idő magunkra, másokra, otthonunkra
Készüljünk karácsonyra – az ajándékozásról
Készüljünk karácsonyra – étkezés, receptek
Háziasszonyaink receptjei

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió