A pápa és az EVT főtitkár találkozója a Vatikánban

2010. december 08., szerda

altXVI. Benedek pápa és Olav Fykse Tveit, az EVT főtitkára december 4-én, találkozott a Vatikánban, és véleményt cseréltek a közel-keleti és a közép-keleti térségben élő keresztyének helyzetéről.

XVI. Benedek pápa és Olav Fykse Tveit, az Egyházak Világtanácsának (EVT) főtitkára szombaton, december 4-én találkoztak a Vatikánban. A magánkihallgatáson a két egyházi vezető az egyházak látható egységének kérdései mellett véleményt cseréltek a közel-keleti és a közép-keleti térségben élő keresztyének helyzetéről.

altMegbeszélésünk nagyon őszinte és szívélyes légkörben folyt – nyilatkozta Tveit főtitkár az audiencia után. A pápa világos és szívélyes szavakkal szólt az EVT munkájának a fontosságáról. Teológusként Ratzinger az 1970-es években megfigyelőként részt vett az EVT Hit-, és Egyházalkotmányi Bizottságának munkájában. Az egyház látható egységéhez a legfontosabb út – fejtegette a pápa – a Biblián keresztül vezet, mivel ez a teológiai viták és fejtegetések alapja, szíve. A katolikus egyház képviselői már most bekapcsolódtak a 10. EVT nagygyűlés előkészítésébe, amire 2013-ban a koreai Busanban kerül majd sor. Nagyon fontos, hogy a különböző egyházak Palesztinában és Izraelben közösen tegyenek bizonyságot Urunkról. A januári egyetemes imahétre előremutatva, a pápa hangsúlyozta: „Remélem, hogy az imahét az egész világ számára nyilvánvalóvá teszi, hogy a keresztyének a Szentföldön nem múzeumfenntartók csupán, hanem valóban élő kövek, élő bizonyságtevők, akik Krisztus örömüzenetét sokszor nagyon nehéz helyzetben is odaadóan hirdetik”. (ENI.ch – christiantoday.com – 2010-12-08 – dr. békefy-röhrig klaudia – reformatus.hu)

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió