Határokon átívelő szolidaritás

2011. január 20., csütörtök

Sikeres évet tudhat maga mögött a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház Diakóniai Központja. Négy gyűjtést és számos rendezvényt szervezett 2010-ben.

Sikeres évet tudhat maga mögött a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház Diakóniai Központja. Négy gyűjtést és számos rendezvényt szervezett 2010-ben.

altAz elmúlt évben négy alkalommal hirdettek meg pénzbeli adománygyűjtést a bajbajutottak kárenyhítésére. Először kapcsolódtak be a Magyarországi Református Egyház által meghirdetett Szeretethíd Önkéntes napba és 2010–ben is meghirdették a Nyilas Misi karácsonya cipődobozos akciót. Tavaly fejeződött be a két évig tartó, felszenteléssel végződő önkéntes diakónusok képzése, valamint csatlakoztak a DélUtán alapítvány telefonos lelkisegély szolgálatához. Ezen kívül több programot is megvalósítottak.

Tűz, víz, vörösiszap, földrengés

Az elmúlt év elején a tűzkárt szenvedett nagysallói Goga család számára hirdetett pénzbeli gyűjtést a Diakóniai Központ. A gyülekezetek és magánszemélyek adományainak köszönhetően 5 929 euróval járultak hozzá a család teljesen használhatatlanná vált lakóházának felújításához és a berendezési tárgyaik lecseréléséhez.

Szintén januárban indult az a gyűjtés, amely a Haitit sújtó földrengés károsultjainak a megsegítését célozta meg. Erre a célra a Diakóniai Központ által megadott számlára 12 900 euró érkezett, főleg a református gyülekezetektől.

Tavasszal az árvíz és a belvíz okozta károk enyhítésére kértek támogatást. Az adakozók jóvoltából 15 433 euró gyűlt össze, amelynek jelentős részét a kérelmezőknek az októberi hónap folyamán szét is osztottak.

A Diakóniai Központ negyedik adománygyűjtése a magyarországi Kolontárt-Devecsert sújtó vörösiszap katasztrófa károsultjainak megsegítését célozta meg. Az elmúlt évben erre a célra érkezett a legtöbb adomány, mintegy 23 260 euró.

Így összesen a 2010-es évben a különféle célirányú támogatásokra 57 522 eurót sikerült szétosztani, illetve eljuttatni az érintetteknek a Diakónia Reformata nonprofit szervezet igazgatótanácsának, vagy pedig a külföldi adományok esetében a Magyar Református Szeretetszolgálat segítségével. Ez utóbbi kuratóriumának elnöke, Pál Sándor a több millió forintot kitevő pénzbeli adományokért december 8-án mondott köszönetet emléklappal- és plakettel egy ünnepi alkalom keretén belül a Diakóniai Központnak.

Ajándék a legelesettebbeknek

A Nyilas Misi Karácsonya cipődobozos akció keretén belül a református gyülekezeteknek, iskoláknak és civil szervezeteknek köszönhetően az elmúlt évben mintegy 3400 ajándék került szétosztásra a karácsony előtti napokban. Kárpátaljára a Sámuel alapítvány családtípusú árvaházaiba - a berzétei és a hozzá tartozó leányegyházközségek korábbi kapcsolata révén - 580 csomag érkezett. A dévai Szent Ferenc Alapítvány Szent Borbála Napköziotthonának a parajdi sóbányában tartott karácsonyi ünnepségén 1 600 csomag lelt gazdára. 450 csomag a magyarországi Református Börtönmisszió által, 550 a partiumi Érmelléki Református Egyházmegye révén, a fennmaradó cipődobozos karácsonyi ajándékok pedig számos más helyre eljutva gazdagították az ünnepet.Nemcsak gyermekeknek, de időseknek is készült csomag. Egyes gyülekezetek pedig egyedül élő idős testvéreik számára is állítottak össze ajándékcsomagokat.

Szabó Annamária, a Diakóniai Központ igazgatója az adományok kapcsán elmondta: "Hisszük, hogy az Úr indította cselekvésre a testvéreket; és az Ő Lelke volt az, aki felbuzdította a szíveket még akkor is, ha az eredmény előre nem volt látható. Mert a nagy összegű adományainknak része volt az „özvegy asszony két fillérjeként” adott egy, két, öt és tíz euró is, ugyanúgy, ahogyan a karácsonyi csomagok is egyesével sokasodtak.“

Diakónusokat szenteltek

Az elmúlt év kiemelt eseménye közé tartozott az első önkéntes tizenöt tagú diakónus csoport felszentelése Rimaszombatban. A Diakóniai Központ az idén ősszel egy újabb csoport képzését tervezi elindítani, de fenn kívánja tartani a kapcsolatot a felszentelt önkéntes diakónusokkal szupervíziós találkozók révén.

DélUtán

Szolgálatuk egyfajta kiszélesítését célozták meg azzal, hogy az elmúlt év végén csatlakoztak a magyarországi DélUtán alapítvány telefonos lelkisegély szolgálatához. A Diakóniai Központ egyelőre a közvetítői szerepet tudja felvállalni egy önkéntes munkatárs segítségével, aki a 0917 867 432 - es telefonszámra várja a hívásokat. Az érdeklődő 45-50 évesek problémájukat a budapesti székhelyű alapítvány munkatársaival beszélhetik meg a DélUtán Alapítvány költségére.

További programok

A gyűjtéseken kívül a Diakónai Központ ez elmúlt évben az egyházzenei osztállyal közösen megszervezte a Visszhang zenés napot az egészségükben akadályoztatottak számára, amit a tervek szerint az idén is szeretnének megvalósítani. A Diakonia Reformata nonprofit szervezet igazgatótanácsa az egyházmegyék diakóniai előadóival közösen a 2010-es év folyamán több tájékoztató és szakmai nap is szerveződött, valamint először osztották ki a 2009/2010-es tanévben azt a hétszáz eurós egyszeri támogatási összeget a Nyilas Misi ösztöndíj keretén belül, amelyben tíz egyházi oktatási intézményt látogató diák részesült.

reformata.sk

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.