A Csillagpont adománya a görög protestánsoknak

2011. július 26., kedd

A Magyarországi Református Egyház kétévente megrendezett ifjúsági találkozójának, a Csillagpontnak záró istentiszteleti perselypénzét, mintegy 1200 eurót a nehéz helyzetbe került Görög Református Egyház megsegítésére ajánlották fel.

Görögországban a diakóniai költségvetés fele  hiányozni fog az év végére, tájékoztatta Ódor Balázst, a Református Egyházak Világközösségének európai alelnökét, az MRE külügyi irodavezetőjét Dimitris Boukis, a Görög Protestáns Egyház főtitkára. 

A Görögországot sújtó gazdasági válság hullámai elérték a Görög Református Egyházat is, nem kapnak állami támogatást szolgálataikhoz, gyülekezeti tagjaik adományaiból tartják fenn magukat.Az új görög adótörvény szerint a bérleti bevételeket és az 1000 euró feletti adományokat is 20%-os adókulcs terheli, ami lényeges forrásokat von el a diakóniai munkától. Ezzel együtt a munkanélküliek aránya is aggasztóan magas (20%), számos egyháztag keresőképtelenné vált. Súlyos helyzetet okoz, hogy a lelkészi nyugdíjak kifizetése miatt jelentős hitel felvételére kényszerült az egyház, illetve az, hogy már 17 gyülekezet nem képes eltartani lelkipásztorát a meglévő 26-ból. Júniusra számos diakóniai szolgálatot megszüntettek forráshiány miatt, és a hiány további növekedésével számolnak az egyházvezetők.

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió