Ökumenikus világimanap

2020. március 06., péntek, Világszerte

A zimbabwei keresztyén nők vezetésével imádkoznak együtt a világ minden országában 2020. március 6-án, pénteken, az ökumenikus világimanapon.

Az idei világimanap János evangéliuma 5. fejezetének 2-9. verseit helyezi a középpontba, mottója: „Kelj fel és járj!". Az igei tanulmány lényege az átalakulás, továbbá az a biztatás, hogy az életünket újra lehet kezdeni, nem kell félnünk a változástól – tájékoztatott Fischl Filmos, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkára.

Jézus beteget gyógyít szombaton a Betesda tavánál. Betegek, vakok, sánták tömege feküdt itt mindig, várva a víz megmozdulását, hogy elsőnek mehessenek bele, mert hitték, hogy a medence vizében van a gyógyulás. A történetünkben szereplő sánta nem tudott bejutni a vízbe, nem volt, aki bevigye. Van-e nekünk olyan személy az életünkben, aki segít, ha bajba jutunk? – teszi fel a kérdést az imanapi segédanyag.

Az istentisztelet inspirálhatja a szeretetet, a gyógyulást, a megbékélést, mindazt, ami lehetővé teszi a zimbabwei asszonyok számára az önrendelkezés szabadságát – buzdítanak a szervezők. Jézus meggyógyít minket, hogy tegyünk azért az átalakulásért, amit Isten felkínál nekünk: keljünk fel, vegyük az ágyunkat – bármi legyen is az számunkra – és járjunk! Jézus képessé tesz bennünket arra, hogy a gyógyulást, az egészséget válasszuk, legyen az fizikai, szellemi, lelki vagy társadalmi. Amikor meggyógyulunk, megbékélünk Istennel, magunkkal és közösségünkkel. Ha megbékélünk, akkor tudunk igazán szeretni, és ha igazán szeretünk, el tudunk indulni a másokkal való kiengesztelődés felé. 

Az istentisztelet inspirálhatja a szeretetet, a gyógyulást, a megbékélést, mindazt, ami lehetővé teszi a zimbabwei asszonyok számára az önrendelkezés szabadságát. Jézus meggyógyít minket, hogy tegyünk azért az átalakulásért, amit Isten felkínál nekünk: keljünk fel, vegyük az ágyunkat – bármi legyen is az számunkra – és járjunk! Jézus képessé tesz bennünket arra, hogy a gyógyulást, az egészséget válasszuk, legyen az fizikai, szellemi, lelki vagy társadalmi. Amikor meggyógyulunk, megbékélünk Istennel, magunkkal és közösségünkkel. Ha megbékélünk, akkor tudunk igazán szeretni, és ha igazán szeretünk, el tudunk indulni a másokkal való kiengesztelődés felé. Szóval, „Kelj fel, vedd az ágyadat, és járj!”

Az ökumenikus világimanapot 1870 óta tartják meg világszerte, Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa pedig az 35. alkalommal szervezi meg ezt az eseményt. A főtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy az Ökumenikus Tanács által megjelentetett kiadványok segítségével felkészülhetnek, hangolódhatnak az eseményre.

A világimanapra való felkészülést segítő anyagok elérhetők és letölthetők a MEÖT honlapjának (www.meot.hu) Világimanap 2020 – Zimbabwe füléről.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.