A Református félóra ünnepi adásából

2019. október 23., szerda, Országszerte

Október 23-án, az 1956-os forradalom két szemtanújával beszélgetünk a Református félórában.

Élete legszebb élménye 1956. október 23-a – erről mesél nekünk Varga László nyugalmazott dunamelléki főjegyző, az egykori kecskeméti lelkész, aki teológushallgatóként élte át a forradalmat. Órákig álltak a parlament előtt, de akkor még eszébe sem jutott, hogy egyszer országgyűlési képviselő lesz.

» Korábbi cikkünk Varga László '56-os emlékeiről.

Fotó: Kalocsai Richárd

Nagy Imre perében tanú, Bibó István perében Göncz Árpáddal együtt vádlott volt Regéczy-Nagy László, aki 1956-ban az angol követség sofőrjeként dolgozott. Neki köszönhető, hogy a mártír miniszterelnök emlékirata ma is olvasható, ugyanis ő jutatta azt el az utolsó kéziratot az angol diplomatákhoz, akik aztán külföldre segítették a dokumentumot. Göncz, Bibó és ő hosszú börtönévek után, külföldi nyomásra kaptak amnesztiát. Hite a börtönben sem hagyta el Regéczy-Nagy Lászlót, imádkozott, és amikor csak lehetett, Bibliát olvasott. Sosem bánta meg, hogy segített Nagy Imre memoárját külföldre juttatni.

» Korábbi interjúnk Regéczy-Nagy Lászlóval

Műsorunk végén Komlósi Péter nyugalmazott délpesti esperes áhítatát hallhatják majd, aki 1956-ban Budapesten volt teológushallgató. Gondolatait Kecskés Ákos tolmácsolja majd.

Kedves állandó és leendő Hallgatóink! A Református félóra október 23-án, szerdán délután fél kettőtől kerül adásba a Kossuth Rádióban. Szeretettel várjuk véleményüket, észrevételüket témáinkkal és műsorunkkal kapcsolatban. E-mail címünk radio@reformatus.hu.


Várja Önöket a felelősszerkesztő, Fekete Zsuzsa, a hangmester, Maksay Helga és Hegedűs Márk riporter.
Áldás, békesség!

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió