Lélek és test

2019. július 08., hétfő

Ünnepélyes keretek között adták át június 30-án a Komáromi Református Egyházközség Csillag óvodáját és bölcsődéjét. A Szlovákiai Református Keresztyén Egyháznak ez az első, a magyar kormány Kárpát-medencei óvodafejlesztési programja keretében épült, a 21. századi igényeket minden tekintetben kielégítő, oktatási-nevelési intézménye, amely másfél év alatt készült el.

Az átadó ünnepség református Istentisztelettel kezdődött. Igét hirdetett Balog Zoltán lelkipásztor, miniszterelnöki biztos.

„Lélek és test együtt ez az óvoda, az a program, amit elindított a magyar kormány szövetségben a ti közösségi, nemzetiségi, kisebbségi vezetőitekkel és egyházaitokkal, az a testről is szól meg a lélekről is. A tudásról, a tanulásról, arról, hogy versenyképes gyermekeink és fiataljaink legyenek, meg arról, hogy legyen lelki tartalom, hogy tudják, hogy hova tartoznak, hogy a mieink legyenek a legjobbak" – mondta beszédében Balog Zoltán.

Az istentiszteletet felvételről július 6-án közvetítette a Duna World, amely a mediaklikk.hu oldalon megtekinthető.

Grezsa István, a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos beszédében hangsúlyozta, hogy az átadott óvoda az új magyar együtt gondolkodás gyümölcse. Ez egy mérföldkő, mely jelzi az anyaország erejét, és megfogalmaz egy elvárást is – hogy a felvidéki magyarság foglalja el méltó helyét a Kárpát-medencében, legyen az erdélyiek mellett Felvidék a vezető magyar erő – mondta. A komáromi református óvoda és bölcsőde bizonyíték arra, hogy a magyarság nem veszik el – tette hozzá Grezsa István.

A Szlovákiai Református Keresztyén Egyház óvodafejlesztési programja kapcsán Géresi Róbert püspökhelyettes emlékeztetett arra, hogy az első egyeztetéskor még 15 helyszínen jelezték óvoda vagy bölcsőde létrehozását, de mára már kéttucatra duzzadt ez a szám, s a programba bekapcsolódó egyházközségek mindegyike maga fázisában halad a megvalósítás felé. „Az első célba érés a komáromi óvoda és bölcsőde. Abban a reménységben vagyunk, hogy néhány hónap múlva Nagykapostól Somorjáig több mint 20 helyszínen tudunk létrehozni óvodákat, bölcsődéket a helyi magyar közösségek számára. S az a hit és reménység éltet bennünket, hogy Isten megáldja és megszenteli ezt a szolgálatot, ezt a munkát és kegyelemmel tölti be az életünket" – fogalmazott Géresi Róbert.

Fazekas László, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspöke fontosnak tartja, hogy az óvodások is találkozzanak Jézus Krisztus evangéliumával, és egészséges magyar öntudatra neveljék őket.

„Nekünk missziói küldetésünk van: az, hogy a Krisztus evangéliumát hirdessük minden teremtménynek. Küldetésünk tehát az is, hogy gyermekeink szívébe csepegtessük az evangéliumot. Ezzel értéket is adunk nekik: megpróbáljuk arra az értékvonalra terelgetni őket, amelynek egyedüli értelme van az életben" – mondta el Fazekas László.

Július 3-án Martoson adták át a magyar kormány Kárpát-medencei óvodafejlesztési programja keretében épült következő református óvodát. Az eseményről a Hírek.sk készített összeállítást.

Forrás: ma7.sk/reformata.sk, fotó: Szarvas László

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió