Sírni a sírókkal

2019. május 30., csütörtök

A Magyarországi Református Egyház is gyűjtést szervez a szerda esti dunai hajóbaleset túlélői, illetve a gyászoló családok és árvák megsegítésére. „Szeretnénk ily módon is kifejezni együttérzésünket koreai testvéreink iránt, akik mindig segítségünkre siettek, ha bajban voltunk” – fogalmazott Bogárdi Szabó István püspök.

Sokszor érezzük, hogy mások gyászában talán akkor osztozunk a legjobban, ha nem szólunk egy szót sem. Így volt ez azokban a percekben is, amikor megrendüléssel értesültünk a Margit hídnál bekövetkezett hajótragédiáról. A tegnap esti balesetben ütközött és felborult egy városnéző hajó, heten megmenekültek, de több mint húszan a Dunába vesztek, többségében koreai turisták, a hajó magyar személyzete és az idegenvezetők. Osztozunk a hozzátartozók, a családok gyászában és imádkozunk értük.

Arra kérjük a jószándékú embereket, hogy imádkozzanak a túlélőkért, valamint az áldozatok családjaiért.
Kérjük, aki teheti, és szívesen adakozik az életben maradottak, illetve a gyászoló családok és árvák számára, az a Magyarországi Református Egyház erre a célra elkülönített bankszámlaszámára küldje el adományát. A támogatásokat a budapesti koreai református gyülekezeten keresztül juttatjuk el az érintetteknek. Szeretnénk ily módon is kifejezni együttérzésünket koreai testvéreink iránt, akik mindig segítségünkre siettek, ha bajban voltunk.

Három évvel ezelőtt Dél-Koreában, Ansanban jártunk, ahol meglátogattuk a 2014-ben elsüllyedt Sewol komphajó áldozatainak emlékhelyét. 295 diák halt meg a szörnyű balesetben. Itt több szülővel, testvérrel és egy túlélővel is találkoztunk, akiket az ansani gyülekezet egyik lelkésze mutatott be nekünk. Sokszor érzi az ember, hogy a mások gyászában talán akkor osztozunk a legjobban, ha nem szólunk egy szót sem. Többen voltunk ott lelkipásztorok, a világ számos országából, akiket a hivatása mégiscsak beszédre kényszerít, ezúttal azonban nagy szótlanságba burkolóztunk. De a szülők keresztyén bizonyságtétele még minket is átsegített a megrendülésen. Azt kérdezgettem magamtól: tényleg, ilyen messzire kell menni, hogy igazán megtanuljam, mit jelent sírni a sírókkal?

Ma Budapesten gyászolunk. Az akkori megrendülés most mély fájdalommá változott bennem, a mi szép városunk és gyönyörű Dunánk sírhellyé változott. Istennél keresem a vigasztalást, akihez a mennyek dicsőségébe felment Megváltó nevében imádkozom, és hívok mindenkit közbenjáró könyörgésre.

Kérjük a támogatókat, hogy az alábbi számlaszámra utalják el adományaikat. Az adományszámla természetesen nyitva áll a magyar áldozatok megsegítésére is.

Köszönjük az imádságokat és a támogatást.

Bogárdi Szabó István
püspök

Az adományozáshoz szükséges információk:

Számla tulajdonosa: Magyarországi Református Egyház
GIRO számlaszám: 10702019-19024048-55300001
Devizanem: HU
Kérjük, hogy az utalás közleményébe írják be, hogy „hajóbaleset”.

Külföldről utalás esetén:
IBAN számlaszám: HU46 1070 2019 1902 4048 5530 0001
SWIFT kód: CIBHHUHB
Bank: CIB Bank Zrt.
Bank címe: 1027 Budapest, Medve u. 4-14.

fotó: Kalocsai Richárd

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió