Kitüntették a nyugdíjba vonuló lelkészt

2018. szeptember 30., vasárnap

55 év szolgálat után nyugdíjba vonul Takaró Károly kelenföldi református lelkész. A korábbi tábori püspököt a Magyar Érdemrend középkeresztjével tüntették ki vasárnap.

Takaró Károly egyike volt azoknak, akik a rendszerváltás után újjászervezték a tábori lelkészi szolgálatot és a protestáns tábori lelkészséget. Tette ezt egy olyan katonaságnál, amely „éppen csak szabadult a szovjet katonai megszállás valódi honvédelmet fogalmilag lehetővé tévő béklyója alól" – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter szeptember 30-án Budapesten.

Gulyás Gergely a Budapest-Kelenföldi Református Egyházközség ünnepi közgyűlésén beszélt erről, amelyet Takaró Károly református lelkész, korábbi protestáns tábori püspök nyugdíjba vonulása alkalmából tartottak. Szolgálata nélkül nem lenne teljes a rendszerváltozás utáni magyar református egyháztörténet – mondta, majd a Magyar Érdemrend középkeresztjével tüntette ki az 55 év szolgálat után nyugdíjba vonuló lelkészt.

A díjazottat méltatva úgy fogalmazott: prédikációi sokszor tűnhetnek „ítéletesnek, keménynek és kategorikusnak, pedig csak fájdalmasan igazak és a Szentírással szembesítenek egy olyan korban, amely nem csupán túl könnyű bűnbánatot remél, de már a bűnt is vitássá tette".

Forrás: MTI, fotó: Mohai Balázs

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.