Református kitüntetettek

2019. március 15., péntek

Több ismert református személyiség és református intézmények munkatársai is állami elismerésben részesültek nemzeti ünnepünk alkalmából.

Magyarország köztársasági elnöke Kossuth-díjat adományozott Kátai Zoltán énekmondó, zeneszerzőnek a Kárpát-medence magyarságának összetartozás-érzését, nemzettudatát a régi magyar zene és irodalom népszerűsítésével, valamint a régi magyar krónikás énekek élményszerű megjelenítésével erősítő több évtizedes, példaértékű és hiteles történeti énekmondói pályafutása elismeréseként. Kátai Zoltán leginkább reneszánsz költők, históriás énekesek szerzeményeit énekli. Nemzetközi és országos népzenei és történelmi fesztiválokon, irodalmi esteken, református egyházi ünnepeken lép fel, az iskolákban tartott rendhagyó óráival hasznos segítséget nyújt az ének-zene, az irodalom és a történelem oktatásához.

Kossuth-díjban részesült továbbá Kovács Miklós kékfestő mester a magyar népi kultúra hagyományainak ápolását és gyarapítását az évszázados múltra visszatekintő kékfestő mesterség művészi szintű gyakorlójaként és továbbadójaként több évtizede szolgáló, értékteremtő munkája elismeréseként. Tiszakécskei családi műhelye nemcsak a hazai, de az európai ipartörténeti ritkaságok közé tartozik, melynek a szűkebb-tágabb közösség szolgálatán túl ma már az is fontos küldetése, hogy egy „kiveszőfélben lévő, egész nemzeti kultúránkhoz hozzátartozó mesterségbeli tudást örökítsen tovább. Ez pedig még az indigókéknél is tartósabb színezetet ad a Tisza-menti református család műhelyéből kikerülő daraboknak" – olvashatjuk a parokia.hu tavaly augusztusi riportjában.

Széchenyi-díjat kapott Kulin Ferenc irodalomtörténész, író, kritikus, szerkesztő a reformkori magyar irodalom és eszmetörténet területén elért kimagasló kutatási eredményei, a Mozgó Világ élén végzett nagy jelentőségű szerkesztői tevékenysége, valamint közéleti és oktatói pályája elismeréseként. Kulin Ferenc 1999-től a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Karának újkori magyar irodalom tanszékvezető docense, 2005-2008 között dékánja volt.

Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozatát kapta Bársony István református villamosmérnök. A Széchenyi-díjas kutatóprofesszor korábban a hit és tudomány kapcsolatáról beszélt a református mérnökmisszió rendezvényén.

Kiemelkedő színvonalú munkájáért Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház ügyvezető igazgatója, a Budahegyvidéki Református Egyházközség presbitere, Magay Tamás lexikográfus, a Károli Gáspár Református Egyetem nyugalmazott egyetemi tanára, valamint Szólláth Tibor Zoltán hajdúnánási polgármester, a helyi gyülekezet presbitere.

Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést vehetett át Erdélyi-Takács István, az Érdi Református Egyházközség lelkipásztora, valamint – „a magyar református templomépítészetet egyszerre liturgikus térkialakítású és funkcionális új épületekkel , valamint számos műemlék templom rekonstrukciójával gazdagító, magas színvonalú munkája elismeréseként” – id. Kálmán Ernő építészmérnök.

Magyarország washingtoni nagykövetségén – a nemzeti ünnepi alkalmából tartott megemlékezés keretében – vehetett át Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést Bodor Péter Pál, a Sarasotai Magyar Keresztyén Egyház lelkipásztora „a floridai magyar diaszpóra, illetve a helyi református közösségek körében végzett több évtizedes önzetlen szolgálata elismeréseként”, amelyet Szabó László nagykövet adott át Szili Katalin miniszterelnöki megbízott jelenlétében.

Magyarország Érdemes Művésze díjjal ismerték el Pál István „Szalonna" Liszt Ferenc-díjas népzenészt. József Attila-díjjal tüntették ki Füzesi Magda költőt – verseit a Magyarországi Református Egyház közéleti és kulturális lapjában, a Confessioban is több alkalommal olvashattuk – és Takaró Mihály irodalomtörténészt, a Dunamelléki Református Egyházkerület korábbi főgondnokát. Liszt Ferenc-díjat kapott Szilasi Alex zongoraművész, a Károli Gáspár Református Egyetem tanára.

Deák Ferenc-díjat kapott Szabó Imre miniszteri biztos, az Igazságügyi Minisztérium Igazságügyi Szolgálatok Jogakadémiájának főosztályvezetője, a Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara Polgári Eljárásjogi Tanszék tanszékvezető-helyettese. Trócsányi László igazságügyi minisztertől Miniszteri Elismerő Oklevelet vehetett át a Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának három munkatársa: Homicskó Árpád Olivér dékánhelyettes, a Munkajogi és Szociális Jogi Tanszék tanszékvezető-helyettese, Stipta István egyetemi tanár, a Jogtörténeti, Jogelméleti és Egyházjogi Tanszékének oktatója, valamint Törő Csaba Attila dékán, a Társadalomtudományok és Nemzetközi Tanulmányok Intézet vezetője.

reformatus.hu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.