Ajtót nyitottak

2018. augusztus 14., kedd

200 kilométert autóztunk a hétfő délelőtti hőségben, hogy időben odaérjük a mezőcsokonyai Csillagvár Biztos Kezdet Gyerekház megnyitójára. A somogyi intézmény egyike annak az öt református szociális-közösségi központnak, amelyek a héten nyitják meg kapuikat országszerte. A Kaposvártól 15 kilométerre fekvő faluban is kitárt ajtókkal várták a kisgyermekes szülőket – és minket is.

Mezőcsokonya története István királyig nyúlik vissza, a történészek szerint államalapító királyunk adományozta azt a Bő nemzetségnek. A törökök elűzése után mindössze tucatnyi portát számláló település az Esterházyak szárnyai alatt fejlődésnek indult, száz évvel ezelőtt már közel 1500-an lakták, a mezőgazdaságból élő közösség kezdte az iparosodás jeleit mutatni. Akkoriban a mezőcsokonyaiaknak még a fele kálvinista volt, nem csoda, hogy itt épült fel Somogy megye egyik legnagyobb, 500 férőhelyes református temploma.

Ahogy arról már hírt adtunk, a somogyi település mellett augusztus 15-én Bánrévén és Bódvaszilason, augusztus 17-én Sellyén indul Biztos Kezdet Gyerekház, szintén szerdán Kémesen pedig „Jó kis hely” néven nyílik közösségi központ. Ha többet szeretne tudni róluk, olvassa el összefoglalónkat! 

„Ma már a lakosság 10 százalékát sem tesszük ki, 66 teljes jogú egyháztagunk van” – mondja Perpék Attila helyi református lelkész. Előbb a gazdag református gazdákra jellemző egykézés, majd a második világháborút követő kitelepítések nyomán került már-már szórványhelyzetbe Dél-Dunántúl vidéki reformátussága. Régen Bárdudvarnokon, Felsőmocsoládon és Mezőcsokonyán is helyben lakó lelkészek szolgáltak, ma már mindhárom gyülekezetet ő látogatja.

Megkeresik az „elveszett” generációkat

„Persze régen a falu is nagyobb volt” – meséli a lelkipásztor, ám az átkos negyven éve alatt – a helyi termelőszövetkezetek körzetesítése és az urbanizáció miatt – ezek a települések fokozatosan elveszítették a munkaképes generációkat. „Az istentiszteletekről jellemzően pont a középkorú réteg hiányzik. Vagy nem laknak már a faluban, vagy ingáznak, esetleg éjszakai műszakot vállalnak” – teszi hozzá.

Perpék Attila mégsem pesszimista, mint mondja, nagyon szereti a szolgálatot ezekben a gyülekezetekben – három éve került falura, Mezőcsokonyán nyolc hónapja szolgál –, a szívéhez nőttek a helyiek. „Tíz évig voltam kaposvári beosztott lelkész, élveztem a feladatok sokrétűségét, nyolc évig tanítottam református gimnazistákat, nagyon szerettem együtt gondolkodni velük Istenről, hitről, egyházról, mégis a pici gyülekezetek a szívem csücske. Talán az emberi kapcsolatok, a személyesség miatt ragaszkodom hozzájuk ennyire.”

Saját bevallása szerint mindig megtalálják a feladatok, már túl vannak két templom belső felújításán és a parókiákat is igyekeznek csinosítani. „De ez csak a háttér, a gyülekezet életében nem ez a legfontosabb – mondja. Szeretné megszólítani a hiányzó korosztályokat, „azokat az embereket, akik jelen vannak a falu életében, csak még nem tartják fontosnak, hogy beépüljenek a közösségbe” – a fiatal felnőtteket, friss szülőket épp a most elindult Biztos Kezdet Gyerekházzal.

Kézzelfogható segítség a családoknak

Az önkormányzatnál is régóta gondolkodnak azon, hogyan segítsék azokat a szülőket, akik a tágabb család segítsége nélkül nevelik gyermekiket – erről Sudár Zoltán polgármester beszélt a megnyitón. Munkatársai a helyi óvodában azt is érzékelik, hogy egyre gyakrabban van szükség készségfejlesztésre a legkisebbeknél, ezért maguk is egy felzárkózást segítő intézmény létrehozásán gondolkodtak. „Ekkor keresett meg minket az előző lelkész, Kutasiné Molnár Boglárka, hogy a református gyülekezet Biztos Kezdet Gyerekházat indítana, mi pedig támogattuk a pályázatukat” – mesélte a falu vezetője. Miért mondtak le a saját terveikről? „Azt gondoljuk, hogy az egyházi háttérrel rendelkező intézmény egyfajta többletet kínál, dolgozói más oldalról is meg tudják világítani a problémákat.”

Miután egyházunk sikeresen pályázott és 40 millió forint európai uniós támogatást nyert az intézmény 4 éves működtetésére, idén tavasszal – már Perpék Attila vezetésével – elkezdődtek az előkészítő munkálatok. „Először a védőnővel jártuk végig a kisgyermekes családokat, őket már ismerték, így könnyebben megbíztak bennünk is, amikor az alkalmainkra hívtuk őket” – meséli Marosi-Szijj Judit, a gyerekház vezetője.

Még másfél év, míg a saját épületük elkészül, addig is az önkormányzat fogadta be a Csillagvárat, a helyi közösségi házban alakítottak ki otthonos környezetet, ahol a három év alatti gyerekek és szüleik játékosan gyarapíthatják készségeiket, találkozhatnak egymással és megoszthatják gondjaikat, tapasztalataikat. „Ha már ebben a korban felfedezzük a fejlődési lemaradásokat, egy kis mozgásfejlesztéssel megelőzhetjük a későbbi problémákat” – mondja a gyógypedagógus. Hozzáteszi: a GYES-en lévő anyukáknak is jót tesz, ha kimozdulhatnak és másokkal is beszélgethetnek, ezért a délelőtti közös gyermekfoglalkozások után délutánonként szülőklubokat szerveznek.

„Sokan vagyunk, együtt játszunk, sokkal több impulzus ér minket, mint otthon. Remélem, hogy sokat tanulok majd a pedagógusoktól és otthon is hasznosíthatom azt” – dícséri az őt kérdező újságíróknak a kezdeményezést Gyeneseiné Mészáros Bernadett, aki a kétéves Botonddal és az egyéves Szófiával vesz majd részt a foglalkozásokon. Közben a gyerekek az új játékokat próbálják ki, és még egy-egy virágot vagy zsiráfot is hajtogatnak nekik lufiból. Ezúttal a játék hamar véget ér, de holnaptól már egész délelőtt a foglalkozásoké lesz a főszerep.

Mindenki előtt nyitva az ajtó

Sokrétű feladatokat lát el a Csillagvár, a projektnek az is célja, hogy segítsék a rászoruló családokat a felzárkózásban. Segítik a kapcsolattartást a szociális ellátórendszerrel, védőnői hálózattal, foglalkoznak terhesgondozással és külön odafigyelnek a fiatal, tapasztalatlan édesanyákra.

„Képzeljük el, hogy mi lett volna, ha megérkezünk, de zárt ajtókat találunk! Milyen jó, hogy a Jézus Krisztus által kínált kegyelem nem személyválogató!” – Nagy Csaba esperes a megnyitó ünnepségen az egyik legkellemetlenebb emberi érzésről, a kirekesztettség élményéről beszélt. „A kegyelem, ez az örök életre szóló meghívás – tette hozzá A jelenések könyve alapján – olyan, akár egy nyitott ajtó, amit semmilyen hatalom nem csukhat be.”

A Biztos Kezdet Gyerekházak dolgozói szívvel-lélekkel, abban a szellemben végzik szolgálatukat, hogy akik szükséget szenvednek, azok be merjenek lépni az intézmény, a gyülekezet és az Úr Jézus nyitott ajtaján.

Feke György, fotó: Kalocsai Richárd

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.