Ökumenikus kórházi kápolnát avattak Miskolcon

2018. február 28., szerda

A test gyógyítása mellett a lélek ápolása is fontos része egy beteg ember felépülésének, ezért is lényeges, hogy minél több egészségügyi intézményben legyen elérhető az a lelki szolgáltatás, amelyet az egyházak tudnak biztosítani azoknak, akik ezt igénylik – mondta Rétvári Bence államtitkár február 27-én Miskolcon, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Semmelweis tagkórháza ökumenikus kápolnájának avatásán.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerint ennek a jelentőségét a kormány is érzi, ezért idén már 440 millió forintot biztosít a kórházi szolgálatot ellátó lelkészek munkájának díjazására.

Az elmúlt években részben vagy egészében 77 kórházat újítottak fel országszerte. Ez a folyamat most Budapesten és Pest megyében folytatódik. Ezek a beruházások arra is módot adnak, hogy mindenhol kialakítsanak egy olyan helyiséget, ahol a test mellett a lélek gyógyítására is lehetőség nyílik – tette hozzá Rétvári Bence.

Csomós József, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke emlékeztetett arra, hogy először 12 éve, az akkor még Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórházként működő Szent Péter kapui intézményben alakítottak ki egy ökumenikus kápolnát Miskolcon, ahol szolgálatba álltak az első kórházlelkészek is. Azóta csak református kórházlelkészből tizenketten szolgálnak az egyházkerület területén működő egészségügyi intézményekben.

A püspök elmondta, régi vágyuk volt, hogy Miskolcon a Semmelweis tagkórházban is működjön egy ökumenikus kápolna, amelyet a római katolikus, görög katolikus, evangélikus és református egyház közös beruházásában alakítottak ki csaknem tízmillió forintból.

Az avatásról készült tudósítást a Tiszáninneni Református Egyházkerület weboldalán olvashatják.

Forrás: MTI, fotó: Vajda János, Kojsza Péter / tirek.hu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.