A lélek ápolói

2016. június 10., péntek

Egyházunk zsinati elnökségének meghívására Debrecenben tartotta idei, tizennegyedik konferenciáját az Európai Kórházlelkész és Lelkigondozói Hálózat (ENHCC). A június 1-5. között zajlott nemzetközi, angol nyelvű tanácskozás résztvevői a lelki egészségvédelem új lehetőségeivel ismerkedtek.

Az ENHCC hálózata kétévente találkozik hasonló konferenciákon, idén 23 országból gyűltek össze a résztvevők, felekezettől függetlenül. A rendszeres összejövetelek célja a kórházlelkészi tapasztalatok és jó gyakorlatok átadása, a különböző országokban folyó kutatások bemutatása. Az előadások ezúttal a spiritualitás témakörét járták körbe az egészségügyben.

A tanácskozás résztvevői a Debreceni Református Kollégium dísztermében

„A konferencián hangsúlyozták, mennyire megváltozott Európa a multikulturalitás következtében és szó volt arról is, hogy a 21. századi egészségügyben a modern technológiai megoldások és a gyógyszeres beavatkozások kerülnek az előtérbe" – nyilatkozta Gál Judit kórházlelkész a ttre.hu munkatársainak, majd hozzátette: „ugyanakkor maga az ember, a beteg ember nem változott. Nemcsak fizikai, lelki, hanem spirituális szükségletekkel, kereséssel is rendelkezik."

A Kórházlelkészi Szolgálat vezetője szerint keresztyén voltunk és küldetésünk megélése hangsúlyosabbá válik a betegágy mellett, mint a keresztyén tanok mindenáron való átadása. A kutatási adatok is alátámasztják, hogy a spirituális jólét is segít a betegségekkel való megküzdésben.

„Az is kiderült, hogy bizonyos országokban vallásos témákról már csak akkor lehet beszélni, ha maga a beteg kéri ezt, ugyanakkor a kutatások kimutatták, hogy a különféle betegségekben szenvedő emberek, családtagok, sőt sokszor az egészségügyi személyzet is keresi a transzcendensben lévő erőforrásokat" – tette hozzá a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet kórházlelkésze.

A Debrecenben megválasztott vezetőség

Az előadások mellett a részvetők gyakorlati programokon is részt vettek: meglátogattak 4 kórházat, így betekintést kaptak a magyarországi egészségügyi ellátásba. Emellett új vezetőséget választott a szakmai szervezet, hat év után új elnöke lett az ENHCC-nek Simon Evers amszterdami kórházlelkész, a Holland Kórházlelkészi Szövetség vezetője személyében.

Forrás: ttre.hu, fotó: Barcza János

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.