Ellépni a tükör elől

2017. december 14., csütörtök

Elfogadták a Magyarországi Református Egyház jövő évi költségvetésének előzetes tervezetét, valamint beszámoltak idei munkájukról a közegyházi intézmények a Zsinati Tanács szerdai ülésén.

A december 13-i Zsinati Tanács Bogárdi Szabó István püspök áhítatával vette kezdetét. A Magyarország Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke Jakab levele Isten igéjéről és annak megtartásáról szóló része (Jak 1,19-27) alapján hirdette az igét. Áhítata elején elmondta, bár apokaliptikusnak tűnhet a haragról is szóló igeszakasz, ugyanakkor levelében Pál is Isten haragjától jut el a kegyelemig. „Az ember haragja nem szolgálja Isten igazságát – idézte. – Legyünk ezért mai ülésünkön gyorsak a hallásra, és késedelmesek a szólásra és a haragra.”

Ne csak önmagunkat nézzük

Jakab sorai azokról szólnak, akik hallgatják az igét, de nem tartják meg; akikbe már beoltatott az ige, de mégsem munkálkodik bennük az igazságra. Olyan ez, mint amikor az ember belenéz a tükörbe, megszemléli magát, de onnan ellépve elfelejti, milyen is volt. „Ha jó a tükör, akkor csalhatatlan: alkalmas arra, hogy belemélyedjünk és megszemléljük magunkat. Megnézhetjük benne, milyenek vagyunk” – mutatott rá Bogárdi Szabó István. Azonban azt is hozzátette, bár a modern kor nárcizmusa erre mutat, mégsem lehet mindig önmagunkat szemlélni. El kell lépni a tükör elől és mást is látni kell. Korunk egyik nyomorúsága, hogy fellazultak, megszakadtak és megsemmisültek azok az emberi kötelékek, melyek biztosítják, hogy képesek vagyunk továbbadni a jóságot, a szeretet, az állhatatosságot és hűségességet. Ezeket csak a másikkal élő kapcsolatban lehet gyakorolni.

„Ha csak tüköréletet élünk, csak önmagunkat látogatjuk meg nyomorúságunkban és nincs kapcsolatunk, pedig az erények kapcsolatban erősödnek” – figyelmeztetett a Zsinat lelkészi elnöke. Mint mondta, azt már Pál apostol korintusiakhoz írt sorai (2Kor 3,18) segítenek megérteni, hogy a tükörtől való ellépéskor nem felejtjük el önmagunkat: „Ez a szabadság tökéletes törvénye, aki ebben megmarad, Jézus Krisztusban szemléli önmagát, de nem feledi el, milyen volt – és ő maga is tükörré lesz.”

Elfogadták a költségvetést

„Bajos egy le nem zárt év végén tudni, miből fogunk jövőre gazdálkodni” – mondta Bogárdi Szabó István, utalva arra, hogy még nem ismert az egyházaknak felajánlott személyi jövedelemadó állami kiegészítésének összege. Ugyanakkor a törvényi kötelezettségeknek eleget téve az év végén összeülő Zsinati Tanácsnak el kell fogadnia egy költségvetés-tervezetet a következő esztendőre.

A Gazdasági Bizottság és az Elnökségi Tanács által jóváhagyott tervezet nagyságrendileg ugyanazzal az összeggel számol, a kerületi ellátmányok szintje is a tavalyi szintjén marad, a csökkenő ingatlanjáradék és egyszázalékos bevételek a közegyházi költségvetést terhelik – mondta Bellai Zoltán, a Gazdasági Bizottság elnöke. Az 5 475 432 899 forintos főösszeggel elfogadott büdzsét szükség szerint év elején módosítják majd.

Beszámoltak idei munkájukról a közegyházi intézmények – a Bethesda Gyermekkórház, a Református EGYMI, a Kálvin János Kiadó, a Károli Gáspár Református Egyetem, a Református Lelkészi Nyugdíjintézet, a Református Missziói Központ, a Református Pedagógiai Intézet, a Reformátusok Lapja, a Szeretetszolgálati Iroda, a Wáli István Református Cigány Szakkollégium és a Budapesti Református Cigány Szakkollégium –, a Zsinati Hivatal osztályai, az Ökogyülekezeti Mozgalom, valamint az Országos Református Gyűjteményi Tanács.

A tanács végül úgy határozott, hogy a köznevelési átlagbér alapú támogatás és a működési támogatás 2016. évi összesített egyenlegrendezésének elszámolása utáni kiegészítés felosztásának alapja a 2016. évi súlyozott átlaglétszám legyen.

Farkas Zsuzsanna – Feke György, fotó: Vargosz

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.