Szőnyi Benjámin emléknapok

2017. december 15., péntek, Hódmezővásárhely

Több napos ünnepséggel emlékeznek Hódmezővásárhelyen Szőnyi Benjámin református lelkipásztorra.

A programsorozat december 15-én este a Péczely Attila Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanári hangversenyével kezdődik.

Szombaton Szőnyi Benjámin életművéről rendeznek teológiai, irodalmi tudományos konferenciát.

A lelkipásztor nevét viselő iskola diákjai lampionos, zsoltáros menettel vonulnak alma materüktől az Ótemplomba, ahol a névadó életútját idézik meg.

A napot a hazai etno-jazz kiemelkedő alakja, Dresch Mihály és vonós kvartettjének koncertje zárja.

December 17-én ünnepi istentiszteleten emlékeznek az egykori lelkipásztorra, író-költőre: igét hirdet Fekete Károly tiszántúli református püspök, a liturgiát Juhász András esperes vezeti. Felavatják Szőnyi Benjámin sírkövét is a templom oldalánál, aki ezidáig jelöletlen sírban nyugodott.

Vasárnap délelőtt az ország legismertebb református énekegyüttese - amelynek egyik alapító tagja volt az ifjú Szőnyi Benjámin -  a debreceni Kántus ad koncertet. Az ünnepségsorozatot a helyőrségi zenekar hangversenye zárja, amelyen az érdeklődők vasárnap este a Református Ótemplomban vehetnek részt.

Háromszáz éve, december 10-én Alsónémedin született Szőnyi Benjámin. A 18. század legjelentősebb vásárhelyi személyisége volt. Több mint négy évtizeden keresztül vezette a helyi református gyülekezetet illetve a csongrád-békési egyházmegye esperese is volt. Legnépszerűbb műve a Szentek Hegedűje című imádságos-zsoltáros könyv, amely mintegy húsz kiadást élt meg. 

További részletek a Kapcsolódó letöltéseknél

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.