Támogatás a diaszpórában élő magyar közösségeknek

2017. november 08., szerda

Az együttműködés lehetőségeiről tanácskoztak a Nyugat-Európában és a tengerentúlon élő magyar református közösségek képviselőivel egyházunk vezetői november 8-án Budapesten.

Szerdán délelőtt a Magyarországi Református Egyház (MRE) székházában fogadta a Zsinat elnöksége a magyar református diaszpóra képviselőit.

A találkozón szóba került a kormány és a Magyarországi Református Egyház közötti viszony alapelveiről és az együttműködést meghatározó feladatokról szóló október 4-én aláírt új megállapodás is. Ennek 23. cikkelye ugyanis kimondja, hogy a kormány támogatja a református egyháznak a külhoni és diaszpórában élő magyarság identitása, valamint kultúrája megőrzésére és fejlesztésére irányuló hitéleti, közösségszervezési, szemléletformáló, valamint tradíciót megtartó és ápoló – a Magyar Református Egyház Generális Konventje által szervezett és felügyelt – tevékenységét és szolgálatát.

A megbeszélésen az Egyesült Államokból Krasznai Csaba, a Krisztus Egyesült Egyházához tartozó Kálvin Egyházkerület püspöke vett részt, Kanadából Vass Zoltán, a Kanadai Magyar Református Egyházak Szövetségének elnöke, valamint Szigeti Miklós és Fábián Lajos lelkipásztor érkezett, Péterffy Kund lelkipásztor az Ausztráliai Magyar Református Egyházat képviselte, jelen volt továbbá Molnár-Veress Pál lelkipásztor, a Nyugat-Európai Magyar Protestáns Gyülekezetek Szövetségének elnöke. Valamennyien a Magyar Diaszpóra Tanács november 9-i plenáris ülésére érkeztek Magyarországra.

A testület 2011. évi megalakulása óta évente novemberben Budapesten találkoznak a diaszpórában működő magyar szervezek – köztük a nyugat-európai és a tengerentúli református közösségek – képviselői. A tanács idei ülésén 93 magyar szervezet vezetője vesz részt. Tavaly a magyar református diaszpóra ilyen módon Magyarországon tartózkodó képviselőivel az MRE Zsinati Hivatalában is létrejött egy találkozó, ahol megfogalmazódott az igény az állami szervezésű tanácskozáshoz kapcsolódó rendszeres találkozásra.

reformatus.hu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.