Diaszpórában élő fiatalok tanulhatnak Sárospatakon

2020. január 28., kedd

Új, ötéves képzési program indul a diaszpórában élő fiataloknak a Sárospataki Református Kollégiumban – jelentette be Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa január 28-án.

A Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma Általános Iskolája és Diákotthona a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának támogatásával a 2020/2021-es tanévre a diaszpórában élő magyar származású, magyar gyökerekkel rendelkező, 8. osztályt végzett 14-15 éves diákok számára angol-magyar két tanítási nyelvű 5 évfolyamos gimnáziumi képzést hirdet meg, maximálisan 34 fővel, kötelező diákotthoni bentlakással.

A felhívás azoknak a fiataloknak szól, akik közösségi tevékenységet is végeznek például hétvégi iskolában, néptánc körben, cserkészetben vagy hitéletben – közölte Szilágyi Péter a keddi sajtótájékoztatón. Hozzátette: a sárospataki program célja, hogy a résztvevők közép vagy emelt szintű, esetleg nemzetközi érettségi, majd magyar diploma megszerzése után visszatérjenek saját közösségeikbe és ott erősítsék a magyarságot.

A diaszpórában élő közösségek aktív fiatalságának megszólítását a Sárospataki Református Kollégium kezdeményezte – derült ki a sajtótájékoztatón. Nagy-Baló Csaba igazgató az MTI beszámolója szerint elmondta: az idén 489. tanévét kezdő intézmény a hagyomány és innováció összehangolásátt és a keresztyén nemzeti kulturális örökség továbbvitelét tekinti küldetésének.

A programban résztvevők az első évben magyar anyanyelvből illetve a szaktárgyakból kapnak szükség szerint felzárkóztató képzést, a következő négy évben pedig angol-magyar két vagy többnyelvű oktatásban készülhetnek az érettségire, továbbtanulásra – tájékoztatott Búzásné Nagy Gabriella igazgatóhelyettes. A tervek szerint szakkollégiumi rendszer segíti majd a magyar kultúra különböző szegmenseitnek megismerését, a „patrónus keresztszülői" hálózat második családjaként támogatja majd a diákokat hétvégenként, a szünetekben és ünnepekkor.

A jelentkezési határidő március 15, összesen 34 főt vesznek fel a programba, a bentlakásos diákotthon kötelező. A képzés azoknak ingyenes, akik legkésőbb június 30-ig, a beiratkozás napjáig igazolni tudják magyar állampolgárságukat vagy az annak megszerzésére benyújtott kérelmüket. Részletek a pályázati felhívásban.

reformatus.hu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.