A KRISZ elnöksége az új ukrán oktatási törvényről

2017. szeptember 11., hétfő

Félő, hogy a döntés a kárpátaljai fiatalok tömeges eltűnéséhez vezet szülőföldjükről rövid időn belül.

„A Kárpátaljai Református Ifjúsági Szervezet (KRISZ) megdöbbenéssel vett tudomást arról, hogy 2017. szeptember 5-én az Ukrán Parlament olyan törvényt fogadott el az oktatással kapcsolatban, mely korlátozza az Ukrajnában élő kisebbségek (így a magyarok) alapvető jogait a nyelvhasználat terén, s ütközik az európai, demokratikus elvekkel" – olvasható a szervezet Facebook oldalán a KRISZ elnöksége aláírásával közzétett nyilatkozatban. Mint írják, félő, hogy ez egy olyan döntés, amely a kárpátaljai fiatalok és családtagjaik tömeges eltűnéséhez vezet szülőföldjükről rövid időn belül, ami kihatással lesz a térség gazdasági, kulturális és vallási életére is.

„Csatlakozva a kárpátaljai magyar szervezetekhez, kérjük Ukrajna államelnökét, hogy ne hagyja jóvá ezt az európai normákkal ellentétes és alkotmányellenes, nemzeti kisebbségeket mélyen sértő és jogaikat megfosztó törvényt" – teszik hozzá. E helyett a szervezet elnöksége egy olyan módszer kidolgozását javasolja, amivel a kisebbség is meg tudja tanulni az ukránt, mint idegen nyelvet.

Az ukrán parlament szeptember 5-én fogadta el a módosított oktatási törvényt, amely három év átmeneti idő után megfosztja a nemzetiségi kisebbségeket az anyanyelvi oktatás lehetőségétől. A középiskolai és a felsőoktatás nyelve az ukrán lesz, a kisebbségek nyelvén kizárólag az óvodákban és elemi osztályokban lehet oktatni.

reformatus.hu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.