Fülöp-szigetek és igazságosság

2017. február 26., vasárnap

Dél- és Délkelet-Ázsia egyetlen döntően keresztyén szigetországáért, a Fülöp-szigeteki Köztársaságért imádkozunk március 3-án, pénteken. A világimanapi előkészítő konferenciát január 28-án szervezték meg Budapesten.

„Amikor Isten új szívet akar nekünk adni, abba ugyanúgy bele kell egyeznünk, mint egy szívműtétbe. Ilyen új szívet kínáló lehetőség ez az imanapi előkészítő konferencia és maga az imanap is" – mondta köszöntőjében B. Pintér Márta evangélikus lelkész. Az egész napos konferencián bemutatták az imanap igemagyarázatot, filippínó nők élettörténeteit és helybeli dallamokat is tartalmazó liturgiáját, amelyet a Fülöp-szigeteki asszonyok készítettek elő, előadások hangzottak el a szigetországról és az ott jellemző közösségi gazdálkodásról, a dagyaw-ról.

Az imanap témája a szőlőmunkások példázata (Mt 20,1-16) kapcsán az igazságosság: „Hát igazságtalanul bánok én veled?" – teszi fel a kérdést az imanap vezérigéje. Tízmillió Fülöp-szigeteki vendégmunkás dolgozik a világban, nagy részük háztartási alkalmazottként – szétesett, sokszor szegénységben élő családokat hagyva otthon. Az országban jelentős társadalmi probléma a korrupció, a szegénység és a prostitúció, amely a gyermekeket is érinti – erről beszélt többek között a résztvevőknek Szederkényi Kornélia, a konferencia szervezője és Bánfi-Sales Ann, akin keresztül a résztvevők nemcsak a Fülöp-szigeteki ízekből, hanem az ottani emberek kedvességéből, szorgalmából és optimizmusából is ízelítőt kaphattak. A kétgyermekes édesanya azt is elmondta, hogyan kerül egy szegény sorsú, gyermekkorától rizsföldeken dolgozó fiatal mérnök Magyarországra, hogyan reaál egy magyar férfi arra, amikor a felesége nyolcvannégy unokatestvérével találkozik, illetve azt, mi ad erőt negyedszer is felépíteni a család kis bambuszházát, amit összedöntött a tájfun.
 

A szőlőmunkások példázatáról Hege Anna pünkösdi teológiai hallgató P. Tóthné Takács Zita, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) Női Bizottságának vezetője gondolatai alapján elmondta: mindenki fizetsége a kegyelem. Isten megszólít, és elhív országa építésére. Ő megváltani akar minket, és nem feloldani a világban feszülő ellentmondásokat. Jutalmunk pedig az, hogy munkatársai lehetünk ebben – a női világimanap történetében immár százharminc éve. B. Pintér Márta hozzátette: az élő Isten igazságos, még ha a világ megváltoztathatatlanul igazságtalan is.

Az imanapon összegyűlt adományok nagy részét magyarországi célokra fordítják – a résztvevők megismerhették a cigány-magyar közeledést segítő Ismerj me, ismerkedj! konferenciát és a jándi Felebarát Missziót is – utóbbiról Forró Éva jándi református lelkipásztor beszélt a résztvevőknek. Gyűjtöttek más is, jó szavakat: az imanapot követő női bizottsági ülésen zárják majd le azt az emlékkönyvet, amelyben a konferencia résztvevőinek részvétnyilvánító, bátorító sorait, juttatják el a veronai busztragédia kapcsán a Szinyei Merse Pál Gimnázium igazgatójának.

A MEÖT Női Bizottsága arra hívja gyülekezeteinket, hogy az ökumenikus világimanapon kapcsolódjanak be a Fülöp-szigetekért folytatott imádságba.
• Az ehhez készült segédanyagokat a MEÖT oldaláról tölthetik le. 
• Részletek a világimanap Facebook-oldalán 

Bagdán Zsuzsanna

A cikk megjelent a Reformátusok Lapja február 5-i számában.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.