Mikó-ügy: állami tulajdonban marad a sepsiszentgyörgyi kollégium

2016. június 01., szerda

Állami tulajdonban marad a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium, miután az illetékes bukaresti restitúciós bizottság kedden szavazattöbbséggel elutasította a református egyház visszaszolgáltatási kérelmét - tájékoztatta az MTI-t Laczikó Enikő államtitkár-helyettes, aki az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatal (EKH) képviselőjeként tagja a testületnek.

Az államtitkár-helyettes közölte: a héttagú testületben egyedül ő támogatta az épület visszaadását, a bizottság többi hat tagja ellene voksolt.

Számítottak a bizottság kedvezőtlen döntésére – értékelte a döntést a Krónika című kolozsvári napilap kérdésére Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke. „Nem a mai Romániában élnénk, ha a restitúciós bizottság másként mert volna dönteni, elismerve a református egyház tulajdonjogát" – jelentette ki Kató. Elmondta, az egyházkerület számára ennek ellenére fontos a bizottság döntése, mert ez alapján elindíthatják a polgári pert, bírósági útra terelhetik a Székely Mikó Kollégium tulajdonjogáért folyó küzdelmet. Amint hivatalosan közlik az elutasító döntést, benyújtják a keresetet a brassói táblabíróságon, és visszakérik a román államtól az iskolaépületet, melyet bizonyíthatóan a református egyháztól kobzott el a kommunista hatalom, közölte a püspök.

A restitúciós bizottságban azért került ismét terítékre a Mikó-ügy, mert a székelyföldi kollégium korábbi visszaszolgáltatását a ploiesti-i táblabíróság 2014-ben jogerősen szabálytalannak minősítette és felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a restitúciós bizottság volt tagjait, megsemmisítetve a református egyház tulajdonjogát.

Az egyházi és kisebbségi ingatlanok visszaszolgáltatásában illetékes bukaresti restitúciós bizottság áprilisban meghallgatta az épületet visszaigénylő Erdélyi Református Egyházkerület képviselőinek érveit is, a szavazást viszont a májusi ülésre halasztotta.

Nyilatkozat

 

2016. május 31-én újabb fordulópontjához érkezett a Mikó-ügy. A bukaresti restitúciós bizottság visszautasító döntése nem meglepetés, ismerve e jogsértés előzményeit. A bizottsági tagok többsége nem vállalta fel a helyes döntés felelősségét, mert a valóságnak megfelelő és jogszerű döntésért korábban egy másik hasonló bizottság tagjait a büntetőbíróságon alaptalanul elítélték. Az összetett jogi kérdések megoldását a jelenlegi bizottság így az igazságszolgáltatásra ruházta.

 

Egy héttel ezelőtt, a Református Egység Napján a Kárpát-medence reformátussága egy akarattal jelentette ki, hogy „szilárdan hiszünk Istenben, aki az ő református egyházát dicsőségének, győzelmének és megváltó tettének színhelyévé tette, így az ő református magyar népét is; és azt a seregét soha el nem hagyja. Hiszünk abban, hogy a keresztyén Európa és a magyar nemzet jövendője az Isten kezében van, s ebben a kézben jó helyen van. Nem félünk és nem kételkedünk..."

 

Az Erdélyi Református Egyházkerület fenntartja eddigi érveit. Minden lehetséges jogi eszközzel azon leszünk, hogy igazunkat újra és még jobban bebizonyítsuk. Várjuk a restitúciós bizottság hivatalos értesítését, és készek vagyunk a brassói ítélőtáblán újrakezdeni a harcot.

 

Kolozsvár, 2016. május 31.

 

Kató Béla
püspök

Veress Emőd jogász, az egyház jogi képviselője korábban az áprilisban meghallgatás kapcsán a közmédiának elmondta: a 2014-es büntetőjogi ítélet után a restitúciós eljárás visszakerült korábbi állapotába, vagyis ismét arról kellett döntenie a román államnak, visszaszolgáltatja-e a református egyháztól a kommunizmus idején elkobzott iskolaépületet.

Riporteri kérdésre reagálva Veress Emőd nem tartotta kizártnak, hogy amennyiben a restitúciós bizottság ismét az egyház javára dönt, az perújrafelvételi alapot teremt a korábbi restitúciós testület börtönbüntetésre ítélt tagjai számára. Ez azonban nem következett be: a mostani restitúciós bizottság tagjainak többsége nem vállalta egy olyan restitúciós döntés megismétlést, amiért a testület korábbi tagjait felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtották.

Forrás: MTI, reformatus.ro, kronika.ro

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.