Böjti gondolatok a vízért

2016. február 10., szerda

Az Egyházak Világtanácsa (EVT) és az Ökumenikus Vízhálózat a böjti időszakban közös gondolkodásra hívja tagegyházait és támogatóit a víz témájában.

Sokak számára biztosított a mindennapi vízellátás, míg mások számára elkeserítően szűkösek a rendelkezésre álló vízkészlet. A keresztyén hagyományban a víz nagy jelentőséggel bír, mint Isten ajándéka. Napjainkban azonban ez az ajándék egyre kevesebb emberhez jut el a szűkös források nyomán, és tölti el aggodalommal az embereket. A 2016. évi 7 Hét a Vízért program zarándoklatra hív a közel-keleti igazságos vízellátásért, különös tekintettel Palesztinára.

A keresztyén hagyományok szerint a böjt Jézus Krisztus feltámadásának ünnepére való készülés időszaka. Ebben az időszakban, az emberek böjtölnek, továbbá mérsékletességet vagy önmegtartóztatást gyakorolnak, így fordítva figyelmüket a bűnbánatra és az odaszánásukra. Az EVT kezdeményezése a nyugati keresztyén tradíció szerinti hamvazószerdán, február 10-én veszi kezdetét, a hét hetes program keretében a közel-keleti vízügyi krízis és az igazságosság és béke témáján alapuló bibliai és teológiai reflexiók kerülnek megosztásra. A megnyitó ünnepély délután 5 órakor kezdődik Jeruzsálemben az evangélikus Megváltó-templomban, ahol az EVT és a Közel-Keleti Egyházak Tanácsának vezetői mellett a helyi egyházak is részt vesznek.

Az Ökumenikus Vízhálózat már 2008 óta rendszeresen jelentett meg teológiai reflexiókat a március 22-i Víz Világnapján, valamint hetente a böjti időszakban. Idei első heti elmélkedés, Munib Younan, a Jordániai és Szentföldi Evangélikus-Lutheránus Egyház püspökének írása És még mindig vízre szomjazunk! címmel a vízhálózat oldalán olvasható.

Szomjúság az igazságra
„Jeruzsálem a legjelentősebb állomás az ábrahámi vallások követői számára, és egy olyan hely, ahol egymás mellett élhetnek. Mégis, ezen a szent helyen kellett szembesülnünk a legszentségtelenebb valósággal: a palesztin emberek szenvedésével a tiszta víz és megfelelő higiénia hiánya miatt. Amit valóban nélkülöznek Palesztinában, az nem a víz, hanem az igazság. A Palesztin emberek szomjúhoznak az igazságosságra. (Részlet az Ökumenikus Vízhálózat Jeruzsálemi Nyilatkozatából)

Fordította: Murányi Bálint
Forrás: oikumene.org

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió